Spoiler: nem az időeltolódás miatt.

Hétvégén indul a Formula–1 új idénye, ami rekordhosszúnak ígérkezik a maga 24 futamával. Érdekesség még az, hogy a szezonban két versenyt is – magyar idő szerint – a szombati napon rendeznek: a szezonnyitó Bahreini Nagydíj, valamint az azt követő Szaúd-arábiai Nagydíj sem vasárnap rajtol majd el.

Ezek menetrendje a következőképpen néz ki: a médianap szerdán lesz, csütörtökre kerülnek át a szabadedzések, pénteken egy szabadedzést és az időmérőt rendezik, a futamot pedig szombaton bonyolítják le – vagyis mindenre egy nappal korábban kerül sor.

De miért van ez így idén? Ennek oka merőben egyszerű: a sportág szeretné tiszteletben tartani a ramadánt, ami március 9-én, azaz a dzsiddai futam napján kezdődik. A szaúd-arábiai futam átidőzítése miatt pedig az egy héttel korábbi bahreini futamot is előre hozzák egy nappal, mert ha a szezonnyitót a megszokott időpontban, vagyis vasárnap tartanák, akkor a mezőnynek egy nappal kevesebb ideje lenne Szaúd-Arábiába utazni.

A Ramadán a muszlimok szent hónapja, amikor arra emlékeznek, hogy Allah kinyilatkoztatta Mohamed prófétának az akaratát. Ilyenkor muszlimok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek harminc napon át – ettől a test és a lélek megtisztulását várják –, amely során tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, dohányzástól, a nemi élettől, kerülniük kell a dühöt, az erőszakot, az irigységet, a vágyat és a pletykát.

Egyébként a Las Vegas-i futamot is – a tavalyi évhez hasonlóan – szombaton (éjjel) rendezik meg, de minket, mármint a magyarországi nézőket ez nem érinti, mi továbbra is vasárnap láthatjuk, egészen pontosan vasárnap reggel 7-es kezdéssel.

Hogy miben lesz más az F1 2024-es idénye az eddigiektől? Csak fontos apróságokban

Jövő hétvégén elrajtol a Formula–1 2024-es idénye, elmondjuk, mit érdemes tudni az új szezonról.

(Forrás: Racingnews365.com, Wikipédia, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Rossz, amikor elmozdul a rakomány, még rosszabb, ha 33 tonnás

Gyönyörű minimalista Paganit alkottak a fiatal dizájnerek

További cikkeink a témában
Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?
Hirdetés