A Sotheby's aukciós ház szeptemberben árverésre bocsát egy 1:2-es méretarányú Ferrari 812 Superfast-makettet. Nincs benne motor, nem forognak a kerekei, nem tudsz beleülni, de legalább drágább, mint egy működő példány.

Szó se róla, jól néz ki a cucc, de azért az egy kicsit erős, hogy a 241.973 fontos (79 millió forintos) eredeti Superfasttal szemben ez minimum 257.650 fontért, azaz 84 millió forintért fog elmenni. Ha pedig a licitálók hajba kapnak, a határ a csillagos ég.

Tudjuk, hogy most erősen vakarod a fejed. Mégis, hogyan lehet, hogy egy makett értékesebb annál a tárgynál, amiről mintázták? A válasz: úgy, hogy jelen esetben speciel pont fordítva történt, mármint a makettről mintázták a működő Ferrarit. Ezt a modellt használták ugyanis Maranellóban a Superfast megtervezése során. Az árverésre bocsátott tárgy a megépítését követően beköltözött egy szélcsatornába és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a végleges autó tökéletes aerodinamikai jellemzőkkel rendelkezik.

A felületen még láthatóak a mérnökök feljegyzései és javításai, így pedig egy gyűjtő számára ez a tárgy különleges értéket képvisel.

Mi mondjuk képesek lennénk átengedni a cuccot egy másik licitálónak és megelégednénk egy működő Ferrarival.

(via)

És ezt olvastad már?
Az ötvenes évek versenyautóját idézi az Aston Martin különkiadása