Olyan sikert aratott a retró stílusú 2002 Hommage, hogy a BMW úgy döntött, még egyszer bemutatja, ezúttal a német humor jegyében készült mintával.

A 3-as sorozat elődjének tekinthető a BMW-nél a hatvanas évek közepétől gyártott 02-es széria, amelynek csúcsa az 1973-ban bemutatott 2002 turbo. Ez volt az első sorozatban gyártott turbós motorral szerelt személyautó, amelynek 173 lóerős teljesítménye és 240 Nm nyomatéka még ma is megállná a helyét. Az olajválság miatt a 02-es széria 800 ezer darabjához képest csak 1672 példány készült belőle, ezért a gyűjtők féltett kincsének számít.

A BMW pedig időnként elkészíti nagy klasszikusainak modern értelmezését, így tett idén a 2002 turbóval is. A Concorso d’Eleganza Villa d’Este eseményén leleplezett 2002 Hommage nagy siker volt, ezért a BMW most egy másik klasszikusautó-kiállításon, a Pebble Beach-i Concours d’Elegance rendezvényén újra bemutatja. A háromliteres, hathengeres motorja továbbra az M2 Coupéból származik, a korábbi szerény színvilágot pedig valami sokkal ütősebbre cserélték.

Mindenkinek beéghetett az emlékezetébe ez a narancssárga színű, Jägermeister feliratú BMW túrakocsi, ezért ezt dolgozta át a gyártó. A narancssárga szín megmaradt, de a felső karosszériaelemeket a tükröződés elkerülése érdekében feketére festették, ez is szokás volt a régi idők versenyautóin. Az alkoholos ital nevének helyére a német humor jegyében a Turbomeister feliratot írták, a szarvas helyére pedig babérkoszorúval körülfont turbina került.

És ezt olvastad már?
Perrel indult, de bíróságon kívül zárult le a Red Bull és az Aston Martin vitája