A Mitsuoka nevéről egy furcsa formájú sportkocsi és az ötvenes-hatvanas évek angol autóit idéző kisautók juthatnak eszedbe. A japán karosszériaépítő stúdió alapításának 55. évfordulójára egy újabb különlegességgel álltak elő.

1968-ban alapították, de Japánon kívül csak a kilencvenes években vált ismertté a Mitsuoka, amikor bemutatkozott az ötvenes-hatvanas évek angol modelljeit idéző kisautójuk, a Viewt. Az eltelt évek alatt Orochi néven futurisztikus sportkocsit is piacra dobtak, amit többen a világ legrondább autójának tartanak, és az biztos, hogy a Mitsuoka alkotásai egyedi stílust képviselnek.

Az alapításának ötvenötödik évfordulóját ünnepli a Mitsuoka legújabb autója, az M55 Concept, amit első pillantásra a Dodge Challenger ihletett. Dupla kerek fényszórója, festett feliratú abroncsai és a hátsó szélvédőre szerelt fekete rácsa is a hatvanas-hetvenes évek amerikai izomautóit idézi fel, és

ha jobban megnézed, csak akkor veszed észre, hogy egy új generációs Honda Civicből építették.

A belső teret nézve már egyértelműbb a hasonlóság, itt főleg csak a kárpitokat cserélték korhű stílusúra. A Mitsuoka elsősorban karosszériaépítéssel foglalkozik, ezért a Civic hajtáslánca nem változott, és bár egyelőre tanulmányautóként beszélnek az M55-ről, a márka alkotásait látva nem lennénk meglepve, ha hamarosan gyártásba kerülne.

Ez is érdekelhet:

Harminc éve hódít a japán kisautó, ami Jaguar akar lenni

Mutatjuk a Mitsuoka Viewt legújabb kiadását.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában