A Golfot taszította le a trónjáról a Dacia Sandero, ami az európai piac legkeresettebb új autója lett júliusban, persze ebben az autó kiváló ár-érték arányán kívül a speciális iparági helyzetnek is szerepe van.

Meglepetésre éppen nem a Renault Clio vagy a Volkswagen Golf számít Európa legnépszerűbb új autójának, hanem a Dacia Sandero.

Most először lett egy Dacia a legnagyobb számban eladott autó a 26 európai országot számláló piacon

a JATO adatai szerint. 20 446 darab Sandero kelt el júliusban, miközben 19 495 darab Golfot és 18 858 darab Yarist adtak el.

A Volkswagen azért nem szomorkodhat nagyon, mert az első tízben még három másik modellje található, a Polo, a T-Cross és a T-Roc, és még egy Dacia, a Duster is ott van a nyolcadik helyen. A rangsort ezúttal is főleg szabadidő-autók alkotják, hiszen a Hyundai Tucson, a Ford Puma és a Peugeot 2008 fért még be az első tíz helyezett közé a júliusi adatokban.

A Sandero kiváló szereplését indokolja, hogy egy elég új modellről van szó, ami sokkal többet kínál az elődjénél, még mindig kedvezőnek számító áron,

és ezt az európai vevők nagyra értékelik. És persze szerepe van a chiphiánynak is, ami minden gyártót sújt, de a Daciát talán kevésbé, az eladásai csak 16 százalékkal estek vissza miatta.

A Volkswagennél már 19 százalékos, a Peugeot-nál 34 százalékos, míg a Renault-nál, a Dacia anyacégénél 54 százalékos a visszaesés. A júniusi adatok egyébként sokkal kedvezőbbek voltak, akkor még a Golf vezette a listát 27 247 darabbal, és a Tesla Model 3 ott volt a második helyen 25 697 eladott autóval, míg most az első tíz elektromos autó közé sem fért be.

Ez is érdekelhet:

Mit tud az új kis Dacia? Teszt: Dacia Sandero - 2021

Az új Sandero jól néz ki, tud jó kis trükköket, de az ára sajnos lekövette az általános autópiaci drágulást.

És ezt olvastad már?
Bontani kezdték Detroit egyik ikonikus autógyárát