Korábban többször is felvetődött már, hogy a veszélyhelyzet idejére legyen ingyenes a közterületi parkolás. Az ötletnek voltak támogatói és ellenzői is, most azonban biztossá vált, hogy április 6-tól egy ideig nem kell fizetni a parkolásért.

Minden más esetben azt mondanánk, hogy a városban használd a tömegközlekedést, biciklizz vagy sétálj, ezzel is csökkentve az olykor elviselhetetlenül zsúfolt forgalmat.

A koronavírus-járvány idején azonban minden megváltozott, a kijárási korlátozás alatt az utcák elnéptelenedtek, de ilyenkor is van, aki nem maradhat otthon, mert például a munkája nem engedi meg.

A járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az, hogy tartsd meg a biztonságos távolságot másoktól, és ezt a legkönnyebben úgy teheted meg, ha nem a tömegközlekedést választod, hanem saját autót használsz.

Április 6-tól ezért díjmentes lesz a közterületi parkolás egész Magyarországon.

Jelenleg több európai ország fővárosában, így például Bécsben, Párizsban és Rómában sem kell fizetni a parkolásért. Budapesten eddig azért nem vezették be, mert a főpolgármester szerint forgalmi káoszt okozna, ha az ingyenes parkolás miatt egyszerre többen kezdenék el használni az autójukat (és arra, hogy tényleg így lesz-e, csak a következő napok adják meg a választ).

A budapesti kórházi dolgozók számára egyébként már március 23-tól ingyenessé tették a parkolást a fővárosban, és több bevásárlóközpontban, így az Aréna, a MOM Park és az Örs vezér téri IKEA garázsában is díjmentesen parkolhatsz.

Persze ez nem jelenti azt, hogy mostantól irány autóval a belváros. Ha teheted, továbbra is maradj otthon!

(Kép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Európában már 800 Supercharger töltőállomása van a Teslának
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő