Az Explorer nevéről a kilencvenes évek óta gyártott SUV juthat eszedbe, pedig a Ford már jóval korábban készített egy autót ezen a néven.

A hatvanas évek egyik legizgalmasabb tanulmányautója volt a Dodge Deora, egy futurisztikus formájú pick-up, amelynek sikerét később sokan próbálták megismételni. A Deora ugyan eredetileg csak egyetlen példányban készült, mégis sokan meg tudták venni, a Mattel ugyanis elkészítette a Hot Wheels kisautó-változatát.

A Deora ihlette a Ford tanulmányautóját is, amit Explorer névre kereszteltek. Az F-100 pick-upból épített jármű furcsa formájára magyarázat, hogy a fülkéje mögé építették be a Mustangból származó 7 literes V8-as motort, amely

375 lóerős teljesítményre és 610 Nm nyomatékra képes, és automata váltón át hajtja a hátsó kerekeket.

Az utastér a korabeli divatnak megfelelően barna és narancsszínben pompázik, a 2,8 méter hosszú és 1,6 méter széles plató fölé pedig napvitorlát lehetett kifeszíteni a piknikhez. 1973-ban a chicagói autószalonon mutatták be, és a Dodge-hoz hasonlóan a Ford sem küldte gyártásba, az Explorer nevet csak két évtizeddel később használták újra.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Most már tényleg befejeződik a BMW i3 gyártása