Megállás nélkül vásároljuk a használt vagy új autókat, ami részben annak is köszönhető, hogy hihetetlenül olcsón lehet most pénzt szerezni autóvásárlási célokhoz. Persze nem érdemes ész nélkül belevágnod egy kölcsönnel az autóvásárlásba, de mindenképp okos dolog most meggondolni, hogy a távlati célokat kicsit előrébb hozod. Ha autóvásárlás előtt állsz és szükséged lesz kölcsönre, itt van néhány forintra váltható tipp a Bank360 szakértőkből álló csapatától az autóhitel kiválasztásához.

Te jársz majd más kocsijával vagy mindenki a te kocsiddal akar járni?

Amit első körben mindenképp el kell döntened, ha kölcsönből akarod finanszírozni az autóvásárlást, az a hitelezés formája. Ma ugyanis kétféle konstrukció érhető el a piacon, a rossz emlékű autóvásárlási kölcsönök pedig eltűntek: manapság lízingelés vagy szabad felhasználású személyi kölcsön közül választhatsz. A különbség ég és föld: lízingnél önerő és fedezet kell, az autó pedig nem a te tulajdonodban lesz, hanem a hitelezőjében. Neki fizetsz kamattal terhelt lízingdíjat havonta, ami csökkenti az autó vételárát. Aztán ha kifizetted így az autó árát néhány év után, átkerül a te tulajdonodba, vagy elkezdhetsz lízingelni egy másikat, ha ráuntál az éppen aktuális járgányra. A személyi kölcsönnél viszont nagyjából 7 millió forintig nincs szükség sem önerőre, sem fedezetre, a kölcsönből pedig azt veszel, amit akarsz, tehát akár autót is, ami így a te tulajdonodba kerül. Mérd fel az anyagi lehetőségeidet és hasonlítsd össze a két lehetőséget, hogy melyikkel jársz jobban!

Keresd meg a pénztárcádhoz legjobban illő megoldást

Egyre több új és használt autót vesz a magyar, ami nem csoda, hiszen nagyon jók a finanszírozási lehetőségek: míg a lízingelés aránylag szigorú feltételekhez szabott, addig a szabad felhasználású kölcsönt rugalmasan el lehet költeni. A legfontosabb ugyanakkor a kölcsön ára, erről pedig elmondható, hogy már nem kell a lízing kamatánál többet fizetned az autóra felvett személyi kölcsönnél sem. Az alapkamat csökkentése és a nagy verseny annyira padlóra vágta a személyi kölcsönök kamatait is, hogy már bőven 10 százalékos THM alatt is vehetsz fel hitelt. Ez kétmillió forintnál, amelyet hat évre veszel fel, nagyjából 40 000 forint körüli havi törlesztőrészletre jön ki.

Ne hagyd a földön az ajándék pénzt!

Időről időre jelentkeznek akciókkal is a bankok: ha kihasználod a lehetőségeket, még olcsóbban juthatsz kölcsönhöz, azaz a törlesztőd alacsonyabb lesz havonta. Mit kell ehhez teljesítened? Bankonként változik, de személyi kölcsönöknél a minél magasabb bér előny (a határ nagyjából a nettó 250 000 forint), illetve akkor is kaphatsz kedvezményes kamatot, ha hajlandó vagy a fizetésedet a banknál tartani. Alkalmanként bankok időszakos akcióikban például árgaranciát hirdetnek személyi kölcsöneihez. Ez azt jelenti, hogy ha a szerződés megkötése utáni néhány napban találsz olcsóbb ajánlatot azonos feltételek mellett a versenytársaknál, a bank automatikusan leszállítja arra a szintre a hitelkamatodat.

Ehhez a kocsihoz nincs hitel? Nézd meg alaposan, mit veszel fel

Ne dőlj be az első lehetőségnek, ami szembe jön veled az utcán! Mindig alaposan nézd át igénylés előtt a kondíciókat. Egyes autóvásárláshoz szabott személyi kölcsönöknél ugyanis a bank kikötheti, hogy milyen idős autót fogad el fedezetként, de azt is, hogy milyen járgányt vehetsz a kölcsönből. Keresd a szabad felhasználású személyi kölcsönöket, hogy elkerüld a hercehurcát! Itt is érdemes egy online kalkulátorral összehasonlítani az elérhető termékeket és azok közül kiválasztani a számodra legjobbat.

Odalett a törlesztőre szánt pénz? Szólj és legyen kisebb a baj!

Olyan gyakran kellett már a pénzintézeteknek a nehezen, vagy egyáltalán nem fizető ügyfelekkel közösen lépni a hitelszerződés miatt, hogy mára jól kialakult megoldások vannak arra az esetre, ha esetleg megcsúsznál a törlesztővel és te sem tudnál fizetni. Hitelfelvétel előtt nézd meg, hogy tudsz-e kötni hitelbiztosítást, hogy ne maradj bajban. Segítségével a hitelező bankod átvállalja a törlesztést a feltételeknek megfelelően, például, ha kiesel a munkából vagy megsérülsz. Azt ne feledd, hogy a biztosítás is pénzbe kerül, így kalkuláld ki, hogy belefér-e a keretbe és tényleg szükséged van-e rá. A biztosításon túl általános szabály: ha nem tudsz fizetni ne a pánikolj, hanem fogd a telefont és hívd fel a hiteleződet. Minél hamarabb derül ki ugyanis, hogy gondban vagy a visszafizetéssel, annál hamarabb lehet tenni valamit: szinten mindenhol van lehetőség késleltetett fizetésre vagy a törlesztő csúsztatására vagy hitelbiztosítás kötésére. Csak egyvalamit kell észben tartanod, hogy átvészeld a pénzhiányt: kommunikálj!

+1: Gondolj a fenntartásra is

Az nagyon jó, ha már látjátok magatokat a haverokkal csapatni jövőre a Balaton felé, de jobb, ha biztosan elkerülitek a pofára esést és számolsz azzal, mennyibe kerül neked az autó fenntartása. Nem csak megvenni kell a kocsit: a költségek jelentős hányadát teszi ki az üzemanyag, de fizetned kell a kötelező biztosítás díját, esetleg a cascót, szervizelést, adókat, forgalomba helyezést, átírást, és máris több százezer forint extra költségnél tartasz, amit mondjuk egy lízing konstrukcióban csak önerőből fizethetsz ki. A személyi kölcsönt, mivel nincs meghatározva a hitelcél, ezekre is elköltheted, ha marad a kocsi árán felül még némi pénzed.

A legfontosabb azonban, hogy ne csak a fizikai biztonságodra figyelj innentől oda a biztonsági övet kapcsolgatva, hanem az anyagira is. A hitelfelvétel több évre meghatározhatja a pénzügyeid alakulását, így mindenképpen szánj időt arra, hogy előre tervezel néhány évvel és felméred, mennyire tudod biztonságosan fizetni a törlesztőt.

(Forrás: Bank 360)

És ezt olvastad már?
Szuperáramvonalas szedán lett a Hyundai Ioniq 6