Négyszázat ment a háromhengeres Honda
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mit gondolsz, mennyit lehet kihozni egy 660 köbcentis motorból? A Honda most megmutatta, hogy egy Bugatti Chiron végsebességét is el lehet vele érni.

A világ leggyorsabb Honda-autója lett az a prototípus, amellyel rekordot döntöttek a bonneville-i sóstómederben. Ezt a címet eddig a BAR Honda Formula–1-es autója tartotta, amely éppen egy évtizeddel ezelőtt ugyanitt megfutotta a 400 km/órás tempót. Most pedig egy 660 köbcentis, háromhengeres járművel lépték át ezt a sebességet.

Háromhengeressel? Igen, Japánban nagy hagyománya van a 660 köbcentis autóknak, hiszen sokkal kedvezőbb adóbesorolás alá esnek, ezért mindent építenek ilyen erőforrással, kisteherautót és sportkocsit is. Az egyik ilyen a Honda S2000 kisöccse, az S660, amiben a turbós motor 64 lóerőt ad le. Csak Japánban forgalmazzák, pedig őrületes móka lehet.

Az S-Dream prototípusban ugyanez a motor háromszor akkora teljesítményt ad le, ami nagyjából 190 lóerőt jelent, persze a rekorderautó cseppet sem alkalmas a közúti közlekedésre. Hikaru Miyagi japán motorversenyző ülte meg a gépet, és a bonneville-i sóstómederben több, mint 420 km/órás sebességet ért el. Csak azért nem ez lett minden idők leggyorsabb Hondája, mert a japánok sugárhajtású repülőgépe 780 km/órával megy.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.