Nem gondolnád, mi lesz a tervezés után szétbontott autómodellekkel
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ugyan egyre nagyobb teret hódít az újrahasznosítás, de még mindig akadtak olyan anyagok, amivel nem nagyon tudtak mit kezdeni. Például a tervezés után felesleges szétbontott autómodellekkel, de mostantól jó helyre kerül a poliuretán a Land Rovertől.

Egy új autó tervezése során a rajzasztalon elfogadott modellt életnagyságban is megépítik, ehhez pedig agyagot és műanyagot használnak fel. Míg az agyag teljes egészében újrahasznosítható, addig a műanyagról ez már nem mondható el, de most a Jaguar Land Rover olyan felhasználási módot talált az autómodellek alapanyagára, aminek elég menő a végeredménye.

Az életnagyságú agyagmodellek alapját poliuretán adja, és miután a makettre már nincs szükség, és csak a helyet foglalná, szétbontják. A műanyag pedig nem a kukába kerül, hanem egy olyan céghez, aki teljesen új terméket készít belőle: szörfdeszkát. A Jaguar Land Rover kísérletezte ki, a SkunkWorks Surf építette meg, és Lucy Campbell angol szörfös bajnok próbálta ki az új deszkát.

A szénszálas anyaggal megerősített deszka teljesen olyan, mintha nem autómodell-alapanyagból készült volna, ezzel pedig mostantól jó helyre kerül minden makett a Jaguar Land Rovertől. Fontos lépés, hiszen ez az anyag a természetbe kerülve ötszáz év alatt bomlik le, és még így is évente 8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba.

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.