Ha nemrég szerezted a jogosítványodat, akkor még el fog telni egy kis idő, mire elég rutint szerzel az utakon ahhoz, hogy magabiztosan közlekedj. De akkor sem éri meg drog vagy alkohol fogyasztása után autóba ülni, és hogy megtudd, mennyire veszélyes dolog ez, elég elmenni ősszel a Ford ingyenes tréningjére.

Európában közlekedési balesetben veszti az életét a legtöbb fiatal, és ebben nemcsak a friss jogosítványosok rutintalansága, hanem a meggondolatlanság is nagy szerepet játszik. Ha drogosan, ittasan, vagy akár másnaposan ülsz autóba, és még a mobilt is nyomkodod menet közben, akkor nem csoda, hogy rossz vége lesz a dolognak. Magyarországon a közlekedési balesetben megsérültek vagy életüket vesztettek negyede 25 év alatti, és ez ellen tenne most új kezdeményezésével a Ford.

Driving Skills for Life a neve a programnak, ami már világszerte évek óta fut, és most hozzánk is elhozták. Nem egyszerű vezetéstechnikai tréningről van szó, bár az képezi az alapját, hanem olyan meggyőző programról, aminek a végén rájössz, hogy

nincs értelme vásárra vinni a bőröd egy pohár ital vagy egy újabb lájk kedvéért.

A legjobb az egészben az, hogy ha 18-24 éves vagy, esetleg nemrég szerezted a jogosítványod, akkor a Driving Skills for Life programra teljesen ingyenesen jelentkezhetsz. Szeptember közepén tartják az első fordulót, amire már fel lehet iratkozni, a négy félnapos tréningen összesen 320 embernek lesz hely.

Elég menő, hogy a tréningen már azt a vadonatúj Fiestát vezetheted, ami csak pár héttel előtte érkezik a kereskedésekbe.

A Ford felmérése szerint a 18-24 éves autóvezetők 43 százaléka vallotta be, hogy üzenetet írt, 36 százalék telefonált és 11 százalék szelfit készített vagy videót nézett (!) vezetés közben.

A vezetéstechnikai tréning mellett a program érdekes része az a néhány öltözet, ami a tudatmódosító szerek hatását szimulálja, hogy megtudd, mennyire nem érdemes ezeket használva autóba ülnöd. A Ford olyan spéci ruhákat készített, amibe bújva a drogok, az alkohol vagy a másnaposság hatását akkor is érezheted, ha nem éltél ezekkel a szerekkel.

A homályos látás, zúgó fej és elnehezedő tagok azért elég meggyőzőek tudnak lenni, hogy nem kéne kormányhoz ülnöd.

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában