Nikola Tesla mindkét nevét elektromos jármű viselheti, és éppen a Tesla autóinak sikerét ismételnék meg az üzemanyagcellás Nikola kamionok.

Bemutatta első prototípusát a Nikola Motor Company. A nevéből már sejtheted, hogy elektromos járműveket gyártó cégről van szó, ami meglehetősen hasonlóan kezdi pályafutását, mint a Tesla. A Nikola ugyanazt vinné végbe a nyerges vontatók között, mint a Tesla az autók között: az alapoktól gondolták újra a jármű koncepcióját, és elektromos hajtással képzelik el a jövőt.

A Nikola One egy üzemanyagcellás vontató, fedélzeti hidrogéntartállyal, az üzemanyagcella pedig a 320 kilowattórás lítiumion akkumulátort táplálja. Ez több mint háromszor annyi energiát képes tárolni, mint a Tesla Model S-é. A vontatót 1000 lóerős elektromotor mozgatja, méghozzá elég fürgén: teljes terheléssel 30 másodperc alatt éri el a százas tempót, amihez egy 500 lóerős dízel kamionnal kétszer ennyi időre van szükség.

A formája sem mindennapi a Nikola kamionjának. A fülke jóval áramvonalasabb a jelenleg ismertnél, és mivel nincs szükség a hagyományos értelemben vett motortérre, a vezető kilátása is sokat javult. A Nikola One egy igazi amerikai stílusú hálófülkés hosszútávfutó, de Nikola Two néven egy rövidebb prototípus érkezését is bejelentették. A fülkében 21 colos érintőképernyő van, amiről éppúgy minden kezelhető, mint a Teslákban.

A dízel kamionok 800-1200 kilométeres hatótávjával szemben a Nikola One akár 1200-2000 kilométert is képes lesz megtenni a fedélzeten tárolt hidrogénből előállított energiával, a cég pedig 360 darab hidrogéntöltő-állomás létesítését is tervezi az Egyesült Államokban és Kanadában. Mikor lesz ebből valóság? A Nikola Motor Company gyárát csak jövőre kezdik építeni, úgyhogy a legkorábban 2020-ban számíthatunk a kamionok Teslájának érkezésére.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Corvette-motorral dobták fel ezt a klasszikus Range Rovert

Megvan Carlos Sainz új csapata?

További cikkeink a témában