Édesapjuk egykori autóit és saját gyerekkori kisautóit árverezi el egy testvérpár, egyenesen a birtok egyik melléképületéből, ahol évtizedeken át csendesen öregedtek a gépek.

A Hansons aukciósház mutatta be azt a nem mindennapi pajtaleletet, amely együtt porosodó, a por alatt remek állapotban fennmaradt veteránautókból és gyerekeknek készült játékjárművekből áll. A Derbyshire megyei egykori autórajongó, Peter McManus saját maga és két gyermeke örömére vásárolta össze annak idején a kisebb-nagyobb autókat, de az egykori gyűjtő fia és lánya úgy döntött, túl nagyok már a pici kocsikhoz, a nagyok pedig nem érdeklik őket igazán, így megválnak a régiségektől.

A kis gyűjtemény legértékesebb darabja egy 1960-as Jaguar Mark II, amit McManus még újonnan vásárolt, alkalmi kirándulóautónak.

A száraz, védett helyen tárolt öreg autó kiváló állapotban vészelte át az elmúlt hat évtizedet, órájában pedig a '80-as évek elejéig tartó családi skóciai közös túrázások során mindössze 50 ezer mérföld, 80 ezer kilométer gyűlt össze. A kocsiért 20-30 ezer fontos, 8,5-12,5 millió forintos eladási árat saccol a Hansons.

Öregebb de kevésbé értékes, 15-20 ezer font, 6,5-8,5 millió forint becsértékű

az  1922-es, idén már százéves „Bikaorrú” Morris Oxford,

melynek vevője mindössze negyedik tulajdonosa lesz az autónak. Az autót ugyanis első tulajdonosa, miután néhány év használat után eladta, 1939-ben visszavásárolta. A Morris az ő hagyatékából került McManusékhoz, 1963-ban. Ez a kocsi szolgált a McManus-lány esküvői autójául is.

A McManus-gyerekek után a McManus unokák is vígan brummogtak a birtokon a pajtában leállított másik két járművel.

Az egyik egy piros, Cheetah gyártmányú Jaguar D-Type-miniatűr.

Ezek az autócskák a korai '60-as években két oldalkocsi-építő és egy üvegszálas műanyag holmikat gyártó cég kooperációjában készültek. A játékautóban eredetileg egy 75 köbcenties Villiers motor dolgozott, de ezt valamikor egy elektromos önindítós Honda-kismotorra cserélték. (Az aukción a kocsit megnyerő licitáló megkapja az eredeti motort is.)

A másik gyerekautó egy '50-es években, Walesben készült Austin Pathfinder pedálos autó,

amit a gyerekek nagyobb örömére valamikor átalakítottak benzinmotoros majdnemigazi-autóvá. Ebben a kiskocsiban is 75 köbcentis Villiers-fűnyíromotor brummog. Az autóhoz jár pár fénykép is azokból az időkből, amikor a McManus-família ifjabb tagjai szaladgáltak vele a családi birtokon.

Képek: Hansons Auctioneers

A két kiskocsi sok-sok régi gyerekjátékkal, Matchboxokkal és babákkal együtt január 20-án kerül kalapács alá.

Tavaly árverésre került egy 174-darabos pajtakollekció is Angliában:

És ezt olvastad már?
Maranellóból csak ez az egy Ferrari Enzo került ki fehérben