Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hangvezérléssel irányított autó? Az még kicsit odébb van, de az Oxfordi Egyetem kutatói által átalakított önjáró Nissan hosszútávon erre is képes lehet, hiszen a rendszert egy iPad működteti. Azt ígérik, hogy a technika később akár fillérekért is beszerezhető lesz.

A Google robotautói valóságos lavinát indítottak el az önműködő autók fejlesztésében. Az Audi januárban kapott engedélyt, hogy a nevadai utakon tesztelhessék autójukat, a Toyota a CES-en mutatott be egy biztonsági kütyükkel felszerelt kocsit, ami akár önmagától is képes lenne közlekedni, és számos más gyártó is kísérletezik már a saját megoldásával.

Közéjük tartozik a Nissan is: az Oxfordi Egyetem közreműködésével egy elektromos Leafet alakítottak át önműködővé. A kocsi különlegessége, hogy a többi robotautóval ellentétben nem használ GPS-t a tájékozódáshoz, és a rendszert alapvetően egy Apple iPad működteti. Az autó már képes az alapvető forgalmi szabályok betartására: ha gyalogost érzékel, lelassít vagy megáll, és parkolni is képes emberi beavatkozás nélkül, de a bonyolultabb forgalmi helyzetekre még nem készítették fel.

A vezető az érintőképernyő használatával egy gombnyomással válthat át manuálisról automata üzemmódra, de az iPad használata hosszútávon ennél jóval meredekebb megoldásokat is lehetővé tesz majd, például az autó hangvezérlését a Siri személyi asszisztens segítségével.

Az önjáró Nissan fejlesztésének egyik vezetője azt is elárulta, hogy a prototípusban használt 7625 dollár értékű felszerelés árát szeretnék 151 dollárra leszorítani. Bár a terv több mint hihetetlen, de ha sikerül megvalósítani, akkor tulajdonképpen fillérekért, nagyjából 33 ezer forint felárért juthatunk majd hozzá az önműködő Nissan Leafhez.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.