Párizsban már a kanyarban vannak az önvezető taxik

Az önvezető autók talán még sokára fognak elterjedni, de ha valahol van értelme előbb bevezetni őket, akkor az a taxi. Párizsban már jövőre gyártanák ezeket a hatszemélyes, vezető nélküli, elektromos hajtású kapszulákat.

Bemutatta önvezető járművét a Navya Technologies, és a francia cég eleve taxinak szánja a futurisztikus formájú kapszulákat. Az Autonom Cab ennek megfelelően egyterű formát kapott, amiben nincs külön hely a vezetőnek, de a 4,65 méter hosszú, közel két méter széles és ugyanilyen magas járműben hatan is helyet foglalhatnak. Az oldalsó tolóajtó elektromos mozgatással nyílik.

Az Autonom Cab természetesen elektromos hajtású, még ha első hallásra kissé szerénynek is tűnik a teljesítménye. 35 lóerős elektromotor mozgatja a kerekeket, amit felszereltségtől függően 22 vagy 33 kilowattórás akkumulátor táplál. A gyártója szerint akár 90 km/órás sebességre is képes, de ennél fontosabb az, hogy simán bírja az 50 km/órát, és 13%-os emelkedőt is megmászik.

A legérdekesebb az önvezető rendszer, ezen a téren pedig az Autonom Cab prototípusát rendesen ellátták érzékelőkkel. Az összesen 10 darab lidar szenzor közül három 360 fokos, de ott van még négy radar, hat kamera és két GPS vevő is. A tervek szerint okostelefonnal lehet majd taxit rendelni, és a cím megadása is ezzel történik.

Még nekünk is elég távolinak tűnik ez a jövő, de a Navya Technologies tervei szerint hamarosan már ilyen taxik járnak Párizs utcáin. Az önvezető rendszert idén tesztelik a La Défense negyedben, az első példányokat 2018 második felében gyártják le, és két közlekedési cég már rendelt is 30 darabot belőle. Még a 250 ezer eurós ár sem riasztotta el őket.

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon