Beülök a nagy Peugeot-ba a pici kormány mögé, három órát vezetek szerpentinen, majd úgy szállok ki, mintha mély, pihentető alvásból ébredtem volna.

Az új középkategóriás Peugeot, a 408-as egy nagy, erős, kényelmes francia autó, látványos megjelenéssel, korszerű technikával, időnként az elmebaj határáig értelmetlen, de nagyon szerethető részletmegoldásokkal. Legalábbis ilyen a jelenlegi csúcsváltozat, a 225 lóerős plug-in hibrid, abból is a GT kivitel; egyelőre ezt ismerjük, hiszen a Barcelonától nyugatra eső hegyi utakra szervezett menetpróbán csak ezt az új csúcs-408-ast vezethettük. A háromhengeres, 1,2 literes benzines alapmodell biztosan másmilyen, de azt majd csak februárban, a hivatalos hazai forgalmazás indulása után tudjuk elkérni tesztre.

Először megpillantani az új Peugeot 408-ast – vizuális sokk. Még úgy is, hogy az alapformát már ismerem, hisz az ugyanaz, mint a már hónapok óta itthon is kapható Citroën C5 X testvérmodellé. A minden középkategóriás Peugeot-s hagyományt felrúgó, lapos-széles, kupés-crossoveres forma a lehetetlen alakú 20-as felnikkel, a karosszéria színét pixelekre tördelő hűtőmaszkkal és a hátfal alatt erőteljesen kiugró hátsó lökhárítóval és persze az új, még szokatlan oroszlánfejes márkajelzésekkel eleve hasbarúgja az embert. Amikor pedig feltápászkodnánk, jönnek a kisebb részletek; az első ajtók elejére illesztett embléma, a keskeny csíkba préselt hátsó lámpasor, az oldalablakok sötét síkjának finoman összecsippentett, hosszú hátsó kinyúlása; odabent pedig az ekkora autóban meghökkentően aprónak ható i-cockpit kormány, a 3D-s hatású műszeregység és az igényesen formált, finom kárpitozású ülések.

Eddig azt hittem, utálom a különféle újhullámos rejtett vagy süllyesztett kilincseket, de a Peugeot 408 annyira érdekes és egzotikus kívül-belül, hogy

ez az első új modell a Tesla Model S óta, amelyről kifejezetten hiányolok valami kretén kilincsmegoldást az amúgy persze remekül használható, jól bevált fogantyú helyett.

Az utastérben a műszerfal vagy az ajtókárpitok középvonala alatt még ma is felbukkanó olcsó, kemény plasztik az egyetlen dolog, ami fáj. (Ezt amúgy én csak Peugeot 206-os műanyagnak szoktam hívni, annyira tipikusan a PSA-kocsikhoz köthető ez a fajta, emlékeim szerint először a 206-osban felbukkant műanyag.) Ezzel viszont nagyjából minden rosszat el is mondtam a 408-as belsejével kapcsolatban: a többi dolog rendben van. Még az is, ami nincs.

Ilyen például a fura műszeregység, amelyen egy HUD-szerűen vetített, a térben lebegő hatású információs réteget lehet előhívni a kijelző „elé”. Látványos és izgalmas, bár egyáltalán semmilyen gyakorlati haszna, értelme nincsen. Szidnom kellene az elsősorban az érintőképernyőre alapozott klíma- és infotainment rendszert is, de az az igazság, hogy a fixen kint lévő, nagyméretű almenü-választókkal nem zavaróan nehézkes a HMI kezelése. És még egy szép, nagy, gumírozott tekerentyűt is kapunk a hangerő szabályozásához, mintegy bocsánatkérésképpen a sok virtualitásért.

Szintén nehéz őszintén ekézni a 408-asban is megtalálható több tucatnyi ADAS-t, vagyis vezetéstámogató rendszert. Hát persze, hogy ezek is sokszor adnak vakriasztást, gyakran értelmezik tévesen a KRESZ-táblákat és időnként megkeverednek azzal kapcsolatban, hogy pontosan melyik sávban is kellene tartaniuk az autót. De legalább a Peugeot-ban megvolt a bátorság, hogy a jelenlegi készültségükben még ugyancsak kísérleti jellegű elektronikus vackok fölött pimaszul összekacsintson az autóvásárlóval, autóvezetővel.

„Bocsi, muszáj berakni ezeket a szarokat a kocsiba, mert ezt kívánja az EU valóságtól elrugaszkodott bürokráciája és a hárombetűs rövidítések puszta létét az asszisztensek használhatóságától függetlenül  díjazó EuroNCAP értékelési rendszer – de nézd csak, ezzel a gombbal bármikor egy mozdulattal kikapcsolhatsz mindent, amit akarsz!”

A 408 menüjében a vezetéstámogatás oldalán ugyanis ki lehet venni a pipát azoknak az alrendszereknek a checkboxából, amiket a leginkább gyűlölünk. Leállítás-újraindítás után ugyan a kocsi összes ADAS-a újra aktíválódik, de van egy igazi, valódi, fizikai gomb az érintőképernyő alatt, amelyet megnyomva a legutóbb inaktivált rendszerek sokasága újra megint kikapcsol. Köszönjük, Peugeot!

Amikor már végre nem sípol, nem rángatja a kormányt, nem nyúl bele folyton a tempomat működésébe a sok féligkész elektronikus bosszantóasszisztens, marad egy nagy, nyugodt viselkedésű, erős túraautónk a picike kormány túlsó végén. Amíg tart a 12,4 kWh-s akkuban tárolt energia, az elektromos hajtás önmagában is használható dinamikát ad a kocsinak, egészen sztrádatempóig. Ha pedig a benzint is elkezdjük szürcsölni a tankból, hibrid üzemmódban az elektromos segédhajtás tökéletesen kivasalja, kiegyenlíti a turbólyukat, a nyolcfokozatú automata késlekedéseit, a benzinmotor Euro 6-os emissziós óvatoskodásait.

Andalítóan finoman működő, csendes, erős és gyors, de soha, semmilyen helyzetben nem ideges vagy agresszív ez a kocsi.

Nyilván intenzívebb kaland lett volna egy RCZ-vel végigtolni a Sitges feletti, elképesztően sima burkolatú, hosszú, gyors kanyarokkal teli szelíd hegyvidéki tesztutat, de az is nagyon szórakoztató volt, ahogy ez a sokkal nagyobb, sokkal kényelmesebb Peugeot varázsolta át a maga 4,7 méter hosszú testét a szerpentinen. Pihentető, álomszerű élmény az utazás ebben az autóban, és egy középkategóriás francia kocsiban legyen is az!

A legerősebb Peugeot technikáját jól ismerjük már számos más Stellantis-modellből. Az 1,6 literes turbómotorból, nyolcfokozatú hagyományos automata váltóból, 110 lóerős villanymotorból és kb. 40-60 kilométeres tisztán elektromos autózásra is lehetőséget adó lítium-akkumulátorból álló rendszert próbáltuk már mindenféle Opelben, Citroënben, DS-ben és Peugeot-ban.

Nyilván ízlés kérdése, hogy kinek melyik stílus jön be a legjobban, de nekem eddig ebben a modellben tudott a legmeggyőzőbben érvényesülni a finoman működő, hatékony, erős, de nem erőszakos hajtáslánc eredendő kényelme és eleganciája.

A Peugeot 408 a jövő év elején érkezik a magyar piacra. Induló ára a 130 lóerős, 130 lóerős 1,2 literes 3 hengeres turbómotorral 15 millió forint környékén várható, a fenti képeken látható plug-in hibrid csúcsmodell pedig egy bőven húszmilliós autó lesz majd. További részletek, adatok már elérhetők magyarul a kocsiról a Peugeot weboldalán.

Le mernénk fogadni egy túrórudiban, hogy lesz majd GTI is a 408-asból, 300 lovas, 4x4-es plug-in hibrid rendszerrel. Vagy lehet, hogy elvesztenénk ezt a fogadást, mert 360 lovas és GTI helyett PSE jelzésű lesz ez a csúcsmodell, mint az 508-as legerősebb verziója? Erre a kérdésre egyelőre nem adott választ a Peugeot.

Itt a Peugeot valaha létezett legerősebb utcai autója

Az 508 PSE egy konnektorról is tölthető hibrid, 360 lóerővel és 520 Nm-rel.

Peugeot 408 PHEV 22t LE

 • Motor, hajtás 1,6 literes turbómotor, 110 LE-s villanymotor, 8 fok. aut., FWD
 • Max. rendszerteljesítmény, nyomaték 225 LE, 360 Nm
 • Gyorsulás 0-100 km/h 7,8 s
 • Végsebesség 233 km/h
 • Hossz/szélesség/magasság 4687/1848/1478 mm
 • Tengelytáv 2787 mm
 • Saját tömeg 1706 kg
 • Csomagtér 471 l (FOCAL hifivel 454 l)
 • Akkukapacitás 12,4 kWh
 • Becsült hatótáv elektromos üzemben 40-60 km
 • Látványos megjelenés
 • Erő és komfort finom egyensúlya
 • Túlkomplikált fedélzeti elektronika
Player-méter
9
Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Újra zúghat a Volga, de eddig sem volt könnyű dolga

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés