Csodás karácsonyi ajándék volt egykor ez a raktárban talált Porsche
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Kétszer örültek nagyon ennek a Porsche 912-nek. Először 1965-ben, amikor egy férfi megkapta a feleségétől karácsonyra, másodszor pedig most, amikor harminc év után került elő, és alig használt állapotban fantasztikus garázsleletként vitték haza.

1965-ben a legmenőbb karácsonyi ajándék volt ez a Porsche, amit egy holland férfi a feleségétől kapott karácsonyra, és utána két évtizeden keresztül boldogan használt. Még akkor is óriási lehetett az öröme, ha az akkori alapmodellről, a 912-ről van szó. Mivel a 356 utódjaként bemutatott 911 nagyobb, erősebb és ebből eredően drágább is volt az elődjénél, ezért vezették be a kisebb motorral szerelt 912-est.

A 356-ból származó 1,6 literes, négyhengeres bokszermotorja 90 lóerős volt, amivel 12 másodperc alatt gyorsult százra, és 184 km/óra volt a végsebessége. Még népszerűbb is lett a 911-nél, amihez képest ugyan két hengerrel kevesebbje volt, de a vezetése a szerényebb teljesítmény ellenére is élménynek számított. 1969-ben azonban megszűnt a gyártása, és a vitatott formájú 914 váltotta le.

1986-ban a szerencsés férfitől a második tulajdonosához került a képeken látható példány, amit 1987-ben 46 597 kilométernél szervizeltek, majd két évvel később leparkolták egy garázsba, és csak most vették elő újra. A poros külső pedig alig használt állapotot rejt, hiszen a kilométerórája még ma is csak 50 137-et mutat. Az alapos mosáson kívül azért többre van szüksége a harminc éve álló motornak, de a 912-nek most megint nagyon örülhet valaki.

A vele egykorú 911-esek árai egyre inkább kezdenek elszállni, de ezt a megkímélt 912-est, igaz, felújítandó állapotban, még reális összegért vihették haza az RM Sotheby’s párizsi aukciójáról, ahol 92 ezer eurót, azaz 29 millió forintot fizettek érte.

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.