Hosszú kihagyás után újra nemzetközi ralifutamot rendeztek Magyarországon, és az Európa-bajnokság nyíregyházi versenyét magyar páros nyerte. A bajnoki cím sorsa is a szezonzáró legvégén dőlt el.

2003-ban rendeztek utoljára Európa-bajnoki ralifutamot Magyarországon, és a 2011-es Mecsek-ralitól mostanáig kellett várnunk egy nemzetközi versenyre itthon. A Nyíregyháza környékén, a tokaji borvidéken rendezett Rally Hungary nemcsak a magyar bajnokság, hanem az Európa-bajnokság zárófutama is volt, itt dőlt el a bajnoki cím sorsa.

A futamot még az idei magyar bajnok Vincze, Bacigál páros nyitotta az élen Škodával, de aztán

átvette a vezetést az orosz Lukjanuk, Arnautov kettős a Citroënnel, és szinte a célig őrizték ezt a pozíciót.

Az Európa-bajnoki címre esélyesek közül a lengyel Habaj, Dymurski páros Škodája az edzésen az árokba csapódott, és ugyan a szervizben talpra tudták állítani, később mégis fel kellett adniuk a küzdelmet.

Lukjanuk legnagyobb riválisa az Ingram, Whittock páros volt, akik ha dobogón érnek célba, megszerezhetik a bajnoki címet. A Škodával versenyző brit csapat végig ott volt az első háromban, de

az abszolút futamgyőzelmet végül a magyar Turán Frigyes, Bagaméri László páros szerezte meg,

akik taktikus versenyzéssel folyamatosan javítottak a helyezésükön, és az utolsó szakaszon vették át az első helyet a Škodával.

Az aszfaltos futamot az esős időjárás miatt sárfelhordások és vízátfolyások tették szinte veszélyesen nehézzé,

a rossz körülmények miatt sorra kapták a defektet az autók. Így járt a Herczig, Ferencz páros is a Volkswagennel, akik végül az ötödik helyet szerezték meg, és miután idén teljesítették az Európa-bajnoki szezont, az összesítésben is ötödikek lettek.

A Turán, Bagaméri páros első helyével 16 év után újra magyar Eb-futamgyőztest avattak,

Chris Ingram révén pedig 1967 után újra brit bajnoka van az Európa-bajnokságnak. Ha lemaradtál róla, akkor már most írd be a naptáradba 2020. november 6-8-át, mert a Rally Hungary jövőre is része lesz a nemzetközi versenynaptárnak.

(Képek: FIA ERC)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Austral néven jön a Renault legújabb modellje
A whisky, ami bebalzsamozza a lelked! Ismerd meg a Makers Mark különleges világát!