A Nissan elég bizakodó az önjáró Nissan Leaf fejlesztésével kapcsolatban, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy állításuk szerint 2020-ban már robotautókkal közlekedhetünk.

A Nissan vezérigazgatójának kijelentése nem csak azért súlyos, mert a 2020-as időpont hihetetlenül közelinek tűnik, hanem azért is, mert konkrét céldátummal eddig még senki, köztük a robotautók fejlesztésében élen járó Google sem mert előállni.

A japánok tervei szerint az önműködő technológiát két modellgeneráció alatt az összes autójukba beépítenék, ami bizonyos esetekben (például 2013 leggyorsabb sportkocsijánál) elég komoly ellenérzéseket válthatna ki a leendő vásárlókból, ezért valószínű, hogy egyes modellekben a rendszer csak vészhelyzetben venné át az irányítást a sofőrtől. Az új technológia jelentősen csökkenthetné a közlekedési balesetek számát, amely csak az Egyesült Államokban 160 millió dollárjába (kábé 36 milliárd forint) kerül az autósoknak évente, és a vezető halálok a négy és harmincnégy év közötti korosztályban.

És hogy mennyibe fog ez kerülni? A Nissan egyelőre csak annyit árult el, hogy a technológia „megfizethető” lesz, de februárban az önműködő Leaf egyik fejlesztője ennél jóval konkrétabban fogalmazott, amikor azt mondta, hogy a rendszer árát szeretnék 151 dollárra, azaz nagyjából 33 ezer forintra leszorítani.

A hihetetlenül alacsony ár és a hihetetlenül közeli céldátum közül az utóbbi tűnik inkább reálisnak, már csak azért is, mert a februárban kiadott felvételek alapján az önjáró Leaf fejlesztése valóban jól halad, 2014-re pedig elkészül a Nissan új, kifejezetten robotautóknak épített tesztpályája is, amelyen már rendes városi körülmények között is tudják majd tesztelni a technológiát.

Persze még az is lehet, hogy a Nissant szép csöndben beelőzi valaki, jelentkezőből ugyanis nincs hiány: a Google és az Audi egy ideje már a nevadai közúti forgalomban tesztelik a saját robotautóikat, a Toyota pedig januárban mutatta be a létező összes biztonsági kütyüvel felszerelt autóját, amely kis átalakítással szintén tudna önállóan közlekedni. A Volvo gyönyörű tanulmányautójában bemutatkozó új moduláris platformot eleve úgy tervezték, hogy az önműködő technológiával is kompatibilis legyen, a Mercedes pedig bizonyos szempontból mindenkit beelőzött, hiszen az ősszel érkező új S osztályos Merci autópályán lényegében már magától is tudna közlekedni, a sofőr aktív részvételére pedig valószínűleg inkább a robotautóknak nem kedvező KRESZ, és nem pedig a technológia hiányosságai miatt van szükség.

Már csak az a kérdés, hogy az önműködő Nissan Leaf képes lesz-e egymaga elmenni a legközelebbi gyorstöltő állomásig és feltölteni magát, amíg mi mondjuk újságot olvasunk a verandán, ugyanis tapasztalataink szerint jelenleg ez okozza a legtöbb kényelmetlenséget a Nissan elektromos autójánál.

És ezt olvastad már?
Cybertruck formájú sípot árul jó drágán a Tesla