Minden idők legsikeresebb és legélvezetesebb Rolls-Royce kabriója a Dawn, melyet a 2015-ös Frankfurti Autószalonon mutattak be, és 2023 tavaszán állították le a gyártását, hogy átadja helyét az elektromos Rolls-Royce-ok korszakának.

Hatalmas és fényűző volt a Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé, tehát a márka csúcsmodelljének nyitható vászontetős változata, de az igazi sikert az egy mérettel kisebb Dawn hozta meg. A Ghost – és ezen keresztül a 7-es BMW – alapjait használó kétajtós Dawn a Wraith közeli rokona, de egy régi ritkaság tiszteletére önálló nevet kapott, magyarul a virradatot jelenti.

Tökéletes nevet találtak egy olyan autónak, mely a napfénnyel teljesedik ki igazán, a Dawn a kabriózás legélvezetesebb oldalát mutatja meg.

Finom bőrrel és gondosan kidolgozott fabetétekkel a Rolls-Royce Dawn utastere valódi négyszemélyes luxusautó, mely gondtalanságot és nyugalmat áraszt. Amennyiben csak két utas szeretné élvezni az 5,3 méter hosszú és 2,5 tonnás súlyú kabrió légrugós futóművének kényelmét, akkor a hátsó részre akár az autó színösszeállításával harmonizáló, aerodinamikus kialakítású tároló is illeszthető.

Frontrésze megegyezik a Ghost és a Wraith modellekkel, de a Dawn karosszériája nyolcvan százalékban új elemekből áll. A lágyan hullámzó övvonal dinamizmust, a hagyományosan függőlegesen álló hűtőmaszk és a tetején szélnek feszülő Emily szobor pedig állandóságot sugall. Azok a szerencsések, akik újonnan vásárolhattak Dawnt, szinte bármilyen színt választhattak hozzá, az utastér is az utolsó varrásig személyre szabható.

6,6 literes, biturbó V12-es motorja a Black Badge kivitelben 600 lóerős, nyomatéka 840 Nm.

Nem könnyű a Rolls-Royce Dawn, de még így is 5 másodperc alatt gyorsul 100-ra, a végsebessége pedig 250 km/óránál korlátozott. A Dawn gyártásának legállításával már az is biztos, hogy ez a Rolls-Royce utolsó benzinmotoros kabriója.

Ez is érdekelhet:

Ha túl praktikus a Rolls-Royce kabrió, még mindig lehet kétülésessé alakítani

A hátsó ülések eltüntetésével még jobban néz ki a Dawn.

Minden részlet mesél a búcsúzó Rolls-Royce Wraith-en

Tizenkét darabos limitált szériával búcsúztatja a Rolls-Royce a V12-es luxuskupét.

Napfényben és éjszaka is megmutatta magát a Rolls-Royce elektromos autója

2,5 millió kilométert tesznek meg a Spectre prototípusaival, ez 400 évnyi használatnak felel meg.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Ez a mustangos megmutatta, hogyan lehet igazán vagányan áthaladni a célvonalon

Bemutatták Michelisz Norbi idei versenyautóját és csapatát

További cikkeink a témában