A legutóbbi beiktatásán már az új orosz fejlesztésű luxusautóban utazhatott Vlagyimir Putyin, az augusztusi moszkvai autószalonon pedig már az Aurus Senat bárki számára elérhető rövidebb változatát is bemutatták.

Vlagyimir Putyin fontosnak tartotta, hogy Oroszország saját luxusautót építsen, és az álma idén valóra vált, az elnöki beiktatására már a Kortezs néven emlegetett modellcsalád első tagjával utazott. Nem csak saját magának találta ki az orosz fejlesztésű luxusautót, hanem egy új márkát és egy egész modellkínálatot képzelt el, aminek most bemutatták a következő tagját.

A neve Aurus Senat, és az elnöki autó kisebb változatát jelenti. Persze csak a 6,63 méteres limuzinhoz képest számít kicsinek, hiszen 5,63 méter hosszú és 3,3 méteres a tengelytávja, ami csak alig valamivel marad el a Rolls-Royce Phantom hasonló méretétől. Nem véletlen jutott eszünkbe a példa, mert a Senat ránézésre is a brit luxusautóra hasonlít.

A méretes hűtőmaszk és a szögletes fényszórók még akkor is a Rolls-Royce-t juttatják eszedbe, ha a Senat egyébként egy rendesen kidolgozott luxusautónak tűnik. Nem hiányoznak róla a LED-es fényszórók, az adaptív tempomat, a luxushangulatú utastérben színes képernyős műszeregységet és kristálypohár-tartót is lehet találni.

Az orosz kolosszus 2750 kilogrammot nyom, ezért a mozgatását nem bízhatták akármire. A 4,4 literes biturbó V8-as motor állítólag a Porsche közreműködésével készült, elektromotor rásegítésével 600 lóerőre és 880 Nm nyomaték leadására képes, és kilencfokozatú automata váltón keresztül mind a négy kereket hajtja.

Az alapmodell is hat másodpercen belül gyorsul százra, de aki többre vágyik, annak 6,6 literes V12-es motort is építenek 860 lóerővel.

A Senat nem lesz egyedül, a Kortezs modellcsaládnak hamarosan egy egyterű és egy szabadidő-autó is a része lesz. 2019-től már rendelhető, Oroszországon kívül a Közel-Keleten és Kínában is, az első évben 150 példányt gyártanak, de a kapacitást akár 10 ezerig tudnák növelni. Jövőre a genfi autószalonon is kiállítják, ott megnézzük.

Ez is érdekelhet:

Putyin már az új V12-es limuzinjában gördült be a beavatására

Saját fejlesztés, de a Google képkeresője szerint egy Rolls-Royce.

És ezt olvastad már?
200-zal az autópályán, 30-cal a faluban a 2,5 tonnás halványzöld német villanytankkal, az Audi Q8 e-tronnal
További cikkeink a témában