Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Vlagyimir Putyin fontosnak tartotta, hogy Oroszország saját luxusautót építsen, és az álma idén valóra vált, az elnöki beiktatására már a Kortezs néven emlegetett modellcsalád első tagjával utazott. Nem csak saját magának találta ki az orosz fejlesztésű luxusautót, hanem egy új márkát és egy egész modellkínálatot képzelt el, aminek most bemutatták a következő tagját.

A neve Aurus Senat, és az elnöki autó kisebb változatát jelenti. Persze csak a 6,63 méteres limuzinhoz képest számít kicsinek, hiszen 5,63 méter hosszú és 3,3 méteres a tengelytávja, ami csak alig valamivel marad el a Rolls-Royce Phantom hasonló méretétől. Nem véletlen jutott eszünkbe a példa, mert a Senat ránézésre is a brit luxusautóra hasonlít.

A méretes hűtőmaszk és a szögletes fényszórók még akkor is a Rolls-Royce-t juttatják eszedbe, ha a Senat egyébként egy rendesen kidolgozott luxusautónak tűnik. Nem hiányoznak róla a LED-es fényszórók, az adaptív tempomat, a luxushangulatú utastérben színes képernyős műszeregységet és kristálypohár-tartót is lehet találni.

Az orosz kolosszus 2750 kilogrammot nyom, ezért a mozgatását nem bízhatták akármire. A 4,4 literes biturbó V8-as motor állítólag a Porsche közreműködésével készült, elektromotor rásegítésével 600 lóerőre és 880 Nm nyomaték leadására képes, és kilencfokozatú automata váltón keresztül mind a négy kereket hajtja.

A Senat nem lesz egyedül, a Kortezs modellcsaládnak hamarosan egy egyterű és egy szabadidő-autó is a része lesz. 2019-től már rendelhető, Oroszországon kívül a Közel-Keleten és Kínában is, az első évben 150 példányt gyártanak, de a kapacitást akár 10 ezerig tudnák növelni. Jövőre a genfi autószalonon is kiállítják, ott megnézzük.

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.