Simán lehet, hogy fogalmad sincs arról, hogy ki is az az Iris van Herpen. Nem láttad a tévében, nem néz rád vissza a címlapokról vagy videókban. Az egyedi ruhákat alkotó holland tervező azonban a párizsi divatvilág kiemelkedő tagja, aki évekig dolgozott együtt a Rolls-Royce-szal ezen a különleges Phantomon.

Divat világából merített technológiákat alkalmaztak annak érdekében, hogy az egyedi Rolls-Royce Phantom tökéletesen illeszkedjen Iris van Herpen 2018-ban bemutatott Syntopia kollekciójához. Négy éven át dolgozott együtt a divattervező az angol luxusautók mesterével, aminek eredménye az utolsó apró részletéig kidolgozott Phantom lett.

Hosszú alkotási folyamat után készült el az autó.

Lilásan csillogó fényezéséhez a Bespoke részleg kifejezetten ehhez az autóhoz fejlesztette ki a Liquid Noir festéket, melynek alapját a márka legsötétebb fekete árnyalata adja. Ezt látják el tükörszerű pigmentet tartalmazó bevonattal, amivel különböző szögekből lila, kék, bíbor és arany árnyalatokat vesz fel a karosszéria. Több hónapon át tartó folyamat végén voltak csak elégedettek a festékkel, mely több mint 3000 órányi tesztelés után lett végleges.

Legfeltűnőbb eleme a gépháztetőn megjelenő hullám motívum, mely számos helyen visszaköszön van Herpen kollekciójában és a luxuslimuzin belterében is. Az utastér egyes elemeit Goodwoodban, a Rolls-Royce vezető kézművesei készítettek Iris van Herpen csapatának tagjaival együtt, másokat pedig a tervező amszterdami műtermében, akárcsak az egyedi ruhadarabokat.

Teljesen új formában jelenik meg benne a Rolls-Royce-ra jellemző csillagos égboltot idéző tetőkárpit.

Weaving Water Starlight Headliner névre keresztelték a kézzel készített elemet, mely egyetlen makulátlan bőrlapból készült. Csak ezt ezer bőrlap közül választották ki, hogy a hibátlanabbnál is hibátlanabb legyen. 162 darab finom üveg organzából készült a háromdimenziós minta, a szirmokat a Rolls-Royce főhadiszállásán készítették van Herpen csapatának tagjai közel 3000 munkaóra alatt. Majdnem ezer darab csillag világít az utasok felett, melyek közül 187-et kézzel helyeztek el, világításuk pedig mozgás érzetét keltve szekvenciálisan kapcsolódik fel. Tetőkárpitjában összesen 700 munkaóra van.

Műszerfalának teljes szélességében megjelenő galériáján folytatódik a hullámzás, ahová szintén a tervező csapata készítette a 85 sziromból álló mintát. A hagyományos haute couture technikákkal készülő elem 60 munkaóra alatt készült el.

Külön dolgoztak a beltér illatán is, mely kiegészíti a felhasznált anyagok aromáját.

Fő illatát a cédrusfa adja, majd megjelenik benne a nőszirom és a bőrillat, majd a patagóniai rózsa és enyhe citromos jegyek. A fedélzeti parfümöt adagoló mechanizmus a fejtámlákban található, és két évig tesztelték különböző körülmények között, hogy minden hőmérsékleten megfelelően adagolja az illatot.

Sokkal inkább műalkotás a Phantom Syntopia, mint autó. Az egyedi luxuslimuzinból kizárólag egyetlen példányt készített a Rolls-Royce, mely májusban válik egy hűséges ügyfelük gyűjteményének részévé.

Ez is érdekelhet:

Szövetkárpittal és acélfelnivel újult meg a Rolls-Royce Phantom

A luxus alternatíváját mutatja meg a felfrissített Phantom.

Gyönyörű az északi fény ihlette Rolls-Royce Wraith

Északi fény, több mint 630 lóerővel.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában