Már bemutattuk a Toyota elképesztő alkotását, a 2000 lóerősre izmosított V8-as Land Cruisert, most pedig azt is megtudhatod, mire képes. Egy autóversenyzővel a volánnál olyan sebességgel száguldott egy kifutópályán, ami még a szuper-sportautóknak is becsületére válna.

A Las Vegas-i tuningshow-n még csak látványos tanulmánynak tűnt, pedig nagyon is működőképes a Toyota Land Speed Cruiser. Hogy mennyire, azt egyenesen egy rekorddöntéssel bizonyították be. Ha eddig azt hitted, hogy 300 km/órás sebességével a Bentley Bentayga vagy a Porsche Cayenne a világ leggyorsabb SUV-ja, akkor rosszul tudtad, ez a Land Cruiser ugyanis mindkettőt lenyomja, méghozzá elég könnyen.

Ehhez persze alaposan át kellett alakítani az eredetileg tényleg terepjárásra szánt autót. A közel-keleti homokdűnék sztárját elsősorban jóval stabilabbá kellett tenni, ezért annyira leültették, amennyire csak lehetett. A szélesebb kerekeire Michelin Pilot Super Sport abroncsok kerültek, és a futóművet is feszesebbé tették. A csökkentett magasság a légellenállásnak is jót tesz, ami az eredeti Land Cruiser esetében cseppet sem volt ideális.

De a leginkább a motorja járul hozzá ahhoz, hogy a Land Speed Cruiser eszeveszett tempóra legyen képes. Az 5,7 literes V8-as benzinest a sorozatgyártású autóból vették, de a Toyota Motorsport műhelye vette kezelésbe. Először is két hatalmas Garrett turbótöltőt szereltek rá, amelyek nagy nyomáson működnek, de újak a dugattyúk és a hajtókarok is, hogy elviseljék a tempót. Az eredmény kereken 2000 lóerő lett.

A Land Speed Cruiser volánjához Carl Edwards, a Toyota korábbi NASCAR versenyzője ült, a helyszín pedig a Mojave Air and Space Port négy kilométer hosszú betonozott kifutópályája. A kétezer lóerős szörnyeteg itt óránként 230 mérföldes sebességet ért el, azaz 370 km/órával száguldott, ez pedig már tényleg a szuper-sportautók territóriuma. A Toyota ezzel hivatalosan is megdöntötte a világ leggyorsabb SUV-jának Guinness-rekordját, a Bentayga csak integethet neki.

És ezt olvastad már?
Repülő autóként tér vissza a klasszikus Renault 4