A felmérésből kiderült: közlekedés közben sokan mobiloznak.

Nemcsak autót vezetve, hanem gyalogos közlekedés, biciklizés vagy rollerezés közben is hajlamosak mobilozni az emberek.

Bár a megkérdezettek csaknem 80 százaléka tartja veszélyesnek a mobiltelefon használatát kerékpározás vagy rollerezés közben, 25 százalékuk vallotta be, hogy ez előfordult már vele;

10,5 százalékuk rendszeresen használja a mobiltelefonját kerékpározás vagy rollerezés közben – ez leginkább a fiatalokra jellemző, a 20–29 éves korosztályban ez az arány 13 százalék.

A telefonhasználat az esetek kétharmadában beszélgetést jelent. Headsetet csak minden második ember használ, ugyanennyien vannak, akik a kezükben tartott mobiltelefonnal bicikliznek. A telefonálás mellett a zenehallgatás és a navigáció használata gyakori még kerékpározás és rollerezés közben. Kiugró veszélyforrást jelent az üzenetváltás: ez a tevékenység a megkérdezettek mintegy ötödére jellemző közlekedés közben, és az átlagosnál gyakrabban fordul elő a nők, valamint a fiatalok körében.

Gyaloglás közben szinte mindenki használja a mobiltelefonját, a leggyakrabban beszélgetésre, zenehallgatásra és csetelésre.

A megkérdezettek 74 százaléka teszi el a mobiltelefonját arra az időre, amíg gyalogosként átkel a zebrán. A nők és a fiatalabb korosztályba tartozók jellemzően óvatosabbak, és a nem Budapesten élőket is fokozottabb odafigyelés jellemzi.

Az Aegon Biztosító által megrendelt felmérést 18–59 éves, okostelefonnal rendelkezők körében – kor, nem, iskolai végzettség, lakóhely településtípusa és régiója szerint reprezentatív módon – 1121 ember megkérdezésével végezték.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Aegon, MTI)

És ezt olvastad már?
Mit tud az ötödik generációs hibridcucc a Toyota Corollában?