Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Sok időbe telt, de úgy tűnik, hogy megérte, a Shelby Supercars végre elkezdhette a Tuatara néven bemutatott szuperautó gyártását. A végsebesség próbája még hátravan, az 1750 lóerős gépet egyébként 480 km/óra elérésére tervezték.

Az első tervek óta csaknem egy évtized telt el, de a Shelby Supercars elég kitartó volt ahhoz, hogy valóra váltsa a szuperautóját. A Tuatara végleges prototípusa tavaly nyáron mutatkozott be, és most már ott tartanak, hogy az előszériás példányok tesztjei után elkezdték a vevőknek szánt darabok összeszerelését is.

Az amerikai szuperautó iránt még úgy is nagy az érdeklődés, hogy egyelőre nem tudni, mire képes.

Csak azt, hogy az SSC saját tervezésű 5,9 literes biturbó V8-as motorja alapból is 1350 lóerős, de etanollal tankolva 1750 lóerőre képes. A csupa szénszálból épült Tuatara pedig mindössze 1250 kilogrammot nyom, ezért egészen elképesztően mehet.

A formáját Jason Castriota tervezte, aki korábban a Ferrarinak és a Maseratinak dolgozott, a 0,279-es légellenállási együtthatója pedig jobb, mint a Bugatti vagy a Koenigsegg hasonló értéke.

Az SSC összesen 100 példány gyártását tervezi, az elsőként rendelők 2019 harmadik negyedévében vehetik át az amerikai szuperautót, és azt ígérik, hogy hamarosan a végsebesség próbájára is sort kerítenek.

A sebességrekordot persze a Hennessey is megdöntené:

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.