Igaz, kapsz érte hat büntetőpontot is, de a jogsid megmarad, próbálkozhatsz újra.

És ezt így hogy? – tettem fel a legendás kérdést nemrég, ha nem is szó szerint, de lényegében, két közlekedési esemény kapcsán. Mindkettőről készült videó, mindkettőnél lezajlott a rendőrség eljárás, és mindkettőnél pénzbírsággal és néhány büntetőponttal megúszta a vezető.

Olvasóink jelentős többségének véleménye – a szavazás eredménye alapján – az, mint az enyém: az elkövetett, veszélyes manőverekhez képest ez túl enyhe büntetés, lényeges visszatartó erő nélkül.

Egy zebrán majdnem-gázolás sem elég indok, hogy a rendőrség bevonja a jogsit

Talán ha a gyalogosnak nem sikerült volna elugrania a kocsi elől.

A nyilvános méltatlankodásnál azonban egy újságírónak több lehetősége is van: megkérdezheti a rendőrséget, miért döntött így, vagy miért kellett így döntenie. Megkérdeztem, gyorsan és részletesen válaszoltak.

Négyrendbeli szabálysértés az alsó rakparton: 100 ezer forint

A pesti Carl Lutz rakparton 2021. július 15-én 16 óra 48 perc körül szabálytalankodó fordos ezeket a szabályokat szegte meg:

  • Járműforgalom elől elzárt terület (157. ábra); az útburkolati jellel jelzett területre járművel ráhajtani tilos (KRESZ 18.§ (1) k)
  • Járművel az úttesten – az előzés és kikerülés esetét kivéve – annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni. (KRESZ 25.§ (2)
  • Az irányváltoztatást – ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást – a művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni. E rendelkezést kell alkalmazni a körforgalmú útról történő letérés esetében is. (KRESZ 29.§ (2)
  • Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van (értsd: kijelölt gyalogátkelőhely – a szerk.), a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni. (KRESZ 43. § (2)

A fenti szabályok „kisebb fokú megsértése miatt” a Szabálysértési Hatóság a hatályos jogszabályok alapján 20–225 ezer forint közötti pénzbírságot szabhat ki, és 1–12 hónapra bevonhatja a vezető jogosítványát.

A büntetés: 100 ezer forint, 7 büntetőpont. A jogsi maradt.

Láthattad a videót, tudhatod, pontosan mi alapján szabták ki a büntetést. Mit gondolsz most?

Majdnem-gázolás a zebrán: 30 ezer forint

A budapesti 20. kerületben, a Topánka utcában 2021. október 11-én 16 óra körül közlekedő opeles egy szabályt sértett meg:

  • Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. (KRESZ 43. § (1)

„Ezt a szabálysértést a jogszabály kötelező mértékű 30 000 forint pénzbírsággal rendel büntetni” – írta a rendőrség. Tehát bár az autós tényleg centik híján ment át a szabályos gyalogos bokáján,

a büntetés: 30 ezer forint és 6 büntetőpont. A jogosítvány maradt.

Láthattad a videót, olvashattad, miért ennyi a büntetés. Mit gondolsz most?

Mit mérlegel a hatóság?

A majdnem-gázolós esetben tehát nem volt döntési lehetőség a büntetést illetően, a rakpartosnál viszont igen. Milyen szempontokat vizsgálnak ilyenkor?

„Azokban az esetekben, amikor a jogszabályok lehetővé teszik a büntetés mértékének mérlegelését, a hatóság az eset összes körülményeit figyelembe véve (az esetet megelőző két évben, az eljárás alá vont kapott-e helyszíni bírságot, követett-e el szabálysértést, anyagi helyzetét, családi körülményeit stb.) hozza meg döntését – írta válaszában a rendőrség, kiemelve, hogy közlekedési előéleti pont és járművezetéstől eltiltás egyidejűleg nem alkalmazható. – A hatóság minden esetben felhívja az eljárás alá vont figyelmét arra, hogy a jövőben tartózkodjon szabálysértés elkövetésétől, mert ismételt szabálysértés esetén cselekménye szigorúbb eljárás alá esik.”

Ez is érdekelhet:

100 autós újdonság, amire számíthatsz 2022-ben

Mutatjuk, milyen izgalmas új modelleket várhatsz idén.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Egy kirakatverseny csúnyán odaszúrt az F1-nek

Évek múlva is jó vétel lesz – Hyundai Kona EV-teszt

További cikkeink a témában