Ernest Shackleton álma volt, hogy meghódítja a Déli-sarkot, de hajójával megrekedt, és inkább arra tett fel mindent, hogy legénységével épségben hazaérjen. Száz évvel később most a dédunokája váltotta valóra az álmát azzal, hogy átszelte az Antarktiszt egy Hyundaijal.

1913-ban minden egy újsághirdetéssel kezdődött, amiben Ernest Shackleton legénységet keresett egy veszélyes expedícióra, kevés pénzért, annál több szenvedésért, a kétséges visszatérés esetén is csak a dicsőség ígéretével. Shackleton arra tette fel az életét, hogy elsőként szelje át az Antarktiszt, de egy hónappal az érkezésük után a hajójuk megrekedt a jégben, és ekkor már inkább csak arra koncentrált, hogy épségben megmentse a 27 fős legénységét.

Ha még nem hallottad, akkor először olvasd el a hihetetlen sztorit lenyűgöző fényképekkel itt:

635 nap a jég fogságában – Az elátkozott Shackleton-expedíció története

1915. Egy hajó a jég csapdájában, az Antarktisz közepén, a legközelebbi civilizált telep kétezer kilométer. Elképesztő sztori elképesztő fotókkal 28 emberről, akiknek meg kellett volna halni, de úgy döntöttek, hogy nem fognak.

Száz évvel később a dédunokája, Patrick Bergel vágott neki az útvonalnak, hogy átszelje a jeges földrészt. Méghozzá ezzel:

Most tehát már jelentősen könnyebb dolga volt, és nem csak azért, mert szép számú csapat segítette, hanem azért is, mert autóval indult neki. Az alaposan átalakított Hyundai Santa Fe alá módosított futómű és áttételezés került, nagyméretű kerekei miatt a karosszériát is kiszélesítették. 0,14 bar nyomásra engedték le az abroncsokat, hogy megbirkózzon a hóval, a motort külön fűtőberendezéssel látták el a mínusz 30 Celsius-fokos hőmérséklethez, és 230 literes alumínium üzemanyagtankot szereltek be. A munkát az Arctic Trucks végezte, ugyanaz a cég, akik a Top Gear hasonló kalandjához építettek autót. A karosszériába az egykori legénység tagjainak nevét vésték.

Patrick végül beteljesítette dédapja álmát, és egy 30 napos túrán eljutott a Déli-sarkon keresztül ahhoz a ponthoz, amit a száz évvel ezelőtti expedíció célul tűzött ki. Nézd meg a kisfilmet, ami téged is arra inspirál majd, hogy egyszer valami hasonlót valósíts meg az életedben.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Corvette-motorral dobták fel ezt a klasszikus Range Rovert

Megvan Carlos Sainz új csapata?

További cikkeink a témában