Száz éve még az is nagy rekord volt, amikor autóval hét nap alatt szelték át keresztben az észak-amerikai kontinenst, ma erre két nap is elég lehet. Most a legújabb Tesla Model 3 mutatta meg, hogy milyen rövid idő alatt ér el Kaliforniából New Yorkba.

Már vagy száz éve él a kihívás: minél rövidebb idő alatt eljutni az Egyesült Államok keleti partjától a nyugatiig, vagy éppen fordítva. Erwin Baker egymaga összesen 143 rekordot állított fel a múlt század tízes-harmincas éveiben. 1915-ben még 11 nap, 7 és negyed óra kellett ahhoz, hogy Los Angelesből New Yorkba jusson egy Stutz kormánya mögött, de a következő évben már hét nap alatt letudta a távot egy Cadillac-kel.

1933-ban pedig már csak 53,5 óra kellett neki, ez a rekord több mint negyven évig maradt megdöntetlen.

Az ágyúgolyó-futamnak nevezett, később közúti versenyeket és a Burt Reynoldsszal ismertté vált játékfilmeket is ihlető kihívás az utóbbi időben szinte feledésbe merült. 2013-ban egy akkor kilenc éves, és a tankolások ritkítására 250 literesre növelt üzemanyag-tartályú Mercedes-Benz CL 55 AMG-vel már 28 óra és 50 perc is elég volt a táv teljesítéséhez, ami 157 km/órás átlagsebességet jelent, és úgy tűnik, ezt már nehezen lehetne tovább javítani közúti keretek között.

De most, hogy egyre terjednek az elektromos autók, az ágyúgolyófutam-kihívás új lendületet kapott, hiszen a kisebb hatótávú, lassabban tölthető villanyautókkal még igazi feladat minél rövidebb idő alatt teljesíteni a távot a két part között. Szinte félévente új rekord születik, a legutóbbit 2017 júliusában állították be, amikor 51 óra és 47 perc alatt tettek meg 4554 kilométert egy Tesla Model S P85D-vel.

Most pedig itt az új rekord: Alex Roy és Daniel Zorrilla az új Tesla Model 3 egyik első példányával december 28-án indultak a kaliforniai Redondo Beach-ről, az elektromos autózáshoz nem éppen ideális téli időjárásban haladtak, és 50 óra, 16 perc és 32 másodperc alatt érkeztek meg a New York-i Red Ball Garage-ba, az ágyúgolyó-futamok hagyományos végpontjára. Nézd meg a timelapse videót a nem mindennapi útról:

És ezt olvastad már?
Olyan brutális lett az Asus kézikonzolja, hogy jó eséllyel letarolja a gamer piacot
További cikkeink a témában