Az autóipar jelenlegi állása oda vezetett, hogy a Tesla Model 3-nak sikerült elhódítania nemcsak a legnépszerűbb elektromos autó, de a legnagyobb számban eladott új autó címét is Európában.

Nem újdonság, hogy a Model 3 képes az eladási listák élére ugrani olyan országokban, ahol már jóval több elektromos autót adnak el, mint belsőégésű motorral szereltet, például Norvégiában. A Tesla elektromos autója Európa más országaiban is lépdel felfelé az eladási ranglistán, és most éppen az a helyzet, hogy az összesítésben is megelőzött minden más autót a Model 3.

Az autópiaci adatokat elemző JATO legújabb kimutatása szerint

a Tesla Model 3-ból idén márciusban 23 013 darabot adtak el Európában, amivel a legnépszerűbb új modellé vált

ebben a hónapban. A második helyezett a Peugeot 208, amiből 21 026 darab fogyott, ezt követi egy másik Tesla, a Model Y, méghozzá 18 968 darabbal. A lista további helyein a Volkswagen Golf (16 784 darab) és a Dacia Sandero (16 778) található.

A két Tesla ezzel persze az elektromos autók eladási listáit is vezeti márciusban, és a harmadik helyezett Fiat 500e elég nagy lemaradással követi 6579 példánnyal. A negyedik helyezett a kifutó modellként is szépen fogyó Kia e-Niro 5217 darabbal, majd a Volkswagen ID.4 (5009 darab) és a Peugeot e-208 (4201 darab) követi.

Csökken a dízelek eladása, de a plug-in hibrideké is

Ha a különböző hajtástípusok változásait nézzük, akkor a dízelmodellek folyamatosan visszaszorulóban vannak, idén márciusban 39 százalékkal kevesebb fogyott belőlük, mint egy évvel ezelőtt. A konnektorról tölthető autókból ugyanakkor 10 százalékkal több, de közülük a plug-in hibridek erős visszaesésben vannak, 22 százalékot csökkent az eladásuk.

A plug-in hibrid modellek eladási listáját a Ford Kuga vezeti márciusban az 5544 eladott példányával, második a Volvo XC40 (4005 darab) és a Peugeot 3008 (3748 darab). Két olyan modell is befért az első ötbe, amiről nem gondoltad volna, hogy ennyire népszerű: a plug-in hibrid Cupra Formentor (2905 darab) és a zöld rendszámos BMW X5 (2777 darab).

A JATO adataiból kiderül, hogy a márciusban az európai piacon eladott 1,1 millió új autó 19 százalékos visszaesést jelent az előző év hasonló időszakához képest, és 33 százalékot, ha a két évvel ezelőtti számokhoz képest nézzük. A regisztrációk számának csökkenését és a piac átrendeződését főként az orosz–ukrán háború kapcsán fokozódó szállítási problémák okozzák.

Ez is érdekelhet:

Norvégiában már több Porsche Taycant adnak el, mint benzines autót összesen

Nem egy benzinest előzött meg az elektromos Porsche, hanem az összeset!

Sorozatban hetedik éve a Mustang a világ legnépszerűbb sportautója

Nem adtak el többet más sportautóból, mint a Mustangból.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Ennyi esélye van egy F1-autónak a világ leggyorsabb drónja ellen

Kicsi a Porsche, de erős

További cikkeink a témában
Új sorozat a Playeren: Akarok egy kutyát! Kattints az első részért!
Hirdetés