Szinte pontosan egy évvel az után, hogy a Tesla bemutatta a negyedik típusát, elindultak a Model Y első példányai a vásárlókhoz. A márka ezzel együtt több részletet is elárult a Model 3 crossover testvéréről.

2019-ben, éppen egy éve leplezte le a Tesla a negyedik típusát, a kisebbik crossovert, amit Model Y névre kereszteltek, most pedig arról számoltak be, hogy elkezdődött a gyártása, és az első példányok elindultak a vásárlók felé. A bemutatójakor még nem sok adatot árult el a Tesla az újdonságról, most ezt a hiányosságot is pótolták.

Ha élőben még nem is láthattuk, a Tesla már elárulta a Model Y méreteit, amiből kiderül, hogy mekkora az újdonság.

Az ismerős stílusú karosszéria 4,75 méter hosszú, 1,92 méter széles és 1,62 méter magas, ami azt jelenti, hogy hat centivel hosszabb, és 18-cal magasabb, mint a Model 3. A tengelytávja 2,89 méter, ez három centi növekedést jelent.

A nagyobb Model X-hez hasonlóan a Model Y is hétüléses, de a csomagtartó méretéről még mindig csak annyit tudni, hogy lehajtott hátsó ülésekkel 1,9 köbméter poggyászt vihetsz magaddal.

A berendezése a Model 3-hoz hasonlóan letisztult, szinte mindent a középen lévő 15 colos érintőképernyőről lehet kezelni.

A Model Y jelenleg kétféle változatban rendelhető. A Long Range két elektromotorja 351 lóerőre és 527 Nm nyomatékra képes, ezzel 5,1 másodperc alatt gyorsul százra és 217 km/óra a végsebessége, míg

a Performance már 462 lóerős és 639 Nm a maximum nyomatéka, 3,7 másodperc alatt sprintel százra és 241 km/órára képes.

Mind a két változat 75 kilowattórás lítiumion akkumulátort kap, amivel

a Performance egy töltéssel 480 kilométert képes megtenni, a Long Range pedig 505 kilométert.

A német ára 58 620 euróról indul, ami egy kicsivel több, mint 20 millió forintnak felel meg, a Performance 65 ezer euróba, két és fél millió forinttal többe kerül.

A legújabb Teslát is az amerikai vevők kapják meg elsőként, az európai megrendelések 2021-re érkezhetnek be,

és még többet kell várni az olcsóbb Standard Range modellre, amit 2022-re ígérnek. Addig is ezzel a videóval láthatsz még többet a Model Y-ból:

A Tesla közben elkészült az egymilliomodik autójával, ami éppen az új Model Y egy példánya lett:

És ezt olvastad már?
Kalea elment megtankolni a McLarent, mi pedig megmutatjuk