Nagy léptekkel bővíti Supercharger töltőállomásainak hálózatát a Tesla, nemrég már a nyolcszázadik állomást adták át Európában, ezzel az amerikai márkáé a legnagyobb nyilvános villámtöltő-hálózat a kontinensen.

Európában is egyre inkább jelen van a Tesla, és erre mi sem jobb bizonyíték, mint hogy a héten már a nyolcszázadik Supercharger töltőállomást adták át a franciaországi Avignon közelében. 30 európai országban jelenleg több mint 9000 töltőt érhetnek el a Tesla vásárlói, és ezeket az állomásokat a folyton növekvő igényekhez állandóan fejlesztik.

2013-ban nyitották meg az első hat európai Supercharger állomást Norvégiában, akkor még egy helyszínen csak négy csatlakozót lehetett használni. Mostanra átlagosan 11 töltő található egy állomáson, a legutóbb átadott avignoni helyszínen már 28, és az európai rekordot egy norvégiai töltőállomás tartja, ahol 44 autót egyszerre lehet tölteni.

A töltés- és akkumulátortechnológia fejlődésével a töltőállomások is tartják a lépést, a legújabb Superchargerek ugyanis már 250 kilowattos töltésre képesek. A Teslákba töltött energiát száz százalékban megújuló forrásból fedezik, és fontos szempont a megbízhatóság is, büszkék rá, hogy 99,96 százalékos volt a töltők rendelkezésre állása 2021-ben.

2021 óta ráadásul a Supercharger állomásokat nem csak Teslák használhatják, 13 európai országban, 250 helyszínen 3600 csatlakozót nyitottak meg más márkájú elektromos autók előtt – ezzel a Tesláé a legnagyobb a 150 kilowattnál is gyorsabb villámtöltők európai hálózata. Magyarországon jelenleg nyolc Supercharger állomás működik, a Tesláknak még mindig ingyenesen.

(Képek: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés