Ford-emblémás VW-t vezettünk! A Ford Tourneo Connect ugyanis az emblémákat, a lámpákat és a váltógombot leszámítva egy VW Caddy.

A Ford és a Volkswagen két éve bejelentett együttműködése keretében a két márka közösen fejleszt és gyárt több új kishaszonjárművet is a jövőben. Az első ilyen modell a VW Caddy–Ford Tourneo Connect páros, amelynek gyártásáért a Volkswagen felel, a következő pedig a Ford Ranger–VW Amarok kettős lesz, amelyet a Ford készít és szállít a VW-nek. Az első duó már el is készült, a Ford-emblémás Caddyket ugyan még német rendszámmal, de már magyar földön ki is próbálhattuk.

A rövid tengelytávú verzió is rendelhető három üléssorral, így elérhető hozzá a nagycsaládos támogatás

A dizájn nem rossz. A Ford-hűtőmaszkot, a Caddyétől eltérő fényszórókat és az emblémapárt ügyesen olvasztották be a VW alapformába. Összességében ugyanakkor az új Tourneo Connect nem olyan érdekes és különleges, mint a kockaforma első széria volt a maga idején, és nem is olyan harmonikus, mint a kifutó modell, amely – teljesen szubjektív véleményem szerint – kategóriája legszebb autója volt. Persze a dizájn egy ilyen személyautósított kistehernél mindig másodlagos; a hangsúly inkább a praktikumon, a térkihasználáson, az élhetőségen van.

A kabin szögletes, dobozos kialakítása garancia a tágas belső térre és a Tourneo Connect valóban óriási is odabent.

Még a rövid, 2,8 méteres tengelytávú alapmodell (ezeket vezettük a menetpróbán) is simán helyt tud adni három üléssornak úgy, hogy leghátul is bőségesen elfér két felnőtt feje is, lába is. Csomagtér viszont ilyenkor már csak 32 centiméternyi hosszban marad a leghátsó ülés mögött.

Az AGR-székek kényelmesek, az ergonómia személyautós
A térkínálat kiváló, az élhetőség példás, a komfort a haszonjárműves alapkoncepciót meghazudtolóan magas szintű
A középső üléssor széles padjára könnyű bedobálni a gyereküléseket
Hátul is elfér két felnőtt, de az ülések formázása, mérete nem olyan komfortos, mint előrébb

A Ford nem adja meg prospektusaiban, online elérhető adatbázisaiban literben a raktér legkisebb, hét ülés mögötti űrtartalmát, de nem voltam rest utánanézni a Volkswagennél, hogy mennyi a Caddy vonatkozó adatsora. Szóval: a rövid, 4,5 méter hosszú Caddy/Tourneo Connect hét üléssel 191, öt üléssel 1213, két üléssel 2556 literes csomagteret kínál. Akinek ez nem elég, a hosszú, 4,85 méteres változatban 446/1720/3105 litert kap.

Léteztek már Fordswagenek korábban is

A '80-as évek végén AutoLatina néven alakult egy joint venture a két márka brazil leányvállalatai között. A VW do Brasil és a Ford Brasil kooperációs modelljei akkor a nálunk Escort és Passat néven futó kompakt és középkategóriás modellek különböző változatai voltak. Íme, egy 1992-es Volkswagen Apollo, ami egy kétajtós Ford Orionból (amit Brazíliában Ford Veronának hívtak) készült badge engineeringgel és egy Ford Versailles, vagyis egy megfordult VW Santana (lépcsőshátú Passat) 1996-ból:

Az alapáron adott két tolóajtóval nagyon kényelmes a ki-beszállás, a gyerekülések pakolgatása hátra. Apró bosszúság ugyanakkor, hogy az oldalajtók zárja elektromos reteszeléssel működik, és a kilincset megfogva, a nyitóbillentyűre rámarkolva egy pillanatot várni kell, mire old a zár, és nyithatóvá válik az ajtó.

A hatalmas ötödik ajtóval nem egyszerű az élet. A nyitás helyigényére rá kell készülni parkolásnál, és becsukni is nehéz a raktérajtót a magasan lógó fogantyút húzva, a lehajló ajtó alól kibújva. Motoros nyitás-zárás pedig nincs.

Nem lenne rossz, ha a hátsó szélvédőt külön ki lehetne nyitni (de nem lehet), vagy ha osztott, oldalra nyíló ajtóval is rendelhető lenne a kocsi (de egyelőre nem rendelhető). Talán ha majd megérkezik a Ford kínálatába a haszonjármű verzió, aminek biztosan lesz kétszárnyú hátsó ajtaja, kibővül ezzel az opciós lista a személyautó változatnál is.

Rakodóhelyből, ajtózsebből, tárolóból akad elég a kocsiban. Vicces trükkök, kreatív új belsőépítészeti megoldások nincsenek, de hely – az van. Az első ülések támlájára felhajtható asztalka is került. A Tourneo Connect rendelhető hangulatos és látványos, óriási, hővédő felületkezeléssel ellátott üvegtetővel is, de aki ezt kéri, annak a tető alatti tárolóról le kell mondania.

Az első újkori Fordswagen modell csak VW-technikával, VW-motorral, VW-váltóval készül. Aki benzineset szeretne, az 1,5 literes TSI-t kaphatja meg 114 lóerővel és 220 Nm-rel, hatfokozatú kézi váltóval vagy hétsebességes dupla kuplungos automatával. A másik lehetőség a kétliteres TDI, 102 vagy 122 lóerővel, 280 vagy 320 Nm-rel. Az erősebb dízel rendelhető DSG automata váltóval, és ami nagy újdonság a Connect esetében: akár összkerékhajtással is. Lesz az autóból konnektorról is tölthető hibrid is, de csak 2024-től, valószínűleg már az új, a jelenlegi 1,4-es TSI motorra épülő rendszert leváltó VW-féle technikával.

A VW-arcba faragott Ford hűtőrácsban van egy minimális disszonancia
Alapáron halogénizóssak a fényszórók
16-os az alapméret, 18 a maximum

A hazai bemutatón egy rövid menetpróba erejéig kipróbáltam egy benzines, automata váltós kocsit, majd pár napra hazavihettem egy szintén automata, fronthajtású dízelt. Egyértelműen a dízelmotor a jobb választás a kocsihoz. Szegény 1.5 TSI ugyanúgy szenved, kínlódik, fulladozik az Euro 6-os szabályozástól, mint a Golfok, Octaviák és egyéb VW-csoportos kocsik ugyanezzel a motorral. Ameddig finoman, nyugisan akarunk autózni nincs baj, a motor ilyenkor nagyon kulturált, kellően nyomatékos, csendes, rezgésmentes és takarékos is. (Fogyasztásmérésre a rövid teszten nem volt lehetőség, de normál üzemben hét liter alatti értékekkel lehet tervezni vegyes használatban a fedélzeti számítógép adatai szerint.)

Ha viszont csak egy kicsit is több dinamikát, erőt, gyorsulást szeretnénk kivenni a benzines rendszerből, a gázpedál és a motor viselkedése közötti intim kapcsolat megszakad.

Szegény motor- és váltóvezérlés ilyenkor lázasan keresgéli a vonatkozó elektronikus táblázatokból, mennyi benzint és mennyi levegőt szabad neki összekeverni és a hengerekbe juttatni, a gyorsulás pedig majd megjön valamikor, valamilyen mértékben, de a sofőr számára tervezhetetlenül, kiszámíthatatlanul.

A dízelalapú cucc sokkal jobban együttműködik az emberrel. A gázpedálra érkező válasz gyorsabb és arányosabb, a váltó is mintha fürgébben reagálna a visszakapcsolással. Katalógus szerint fél másodperccel jobb a 0-100 az automata dízellel, mint a benzinessel (11,4 másodperc a 11,9-cel szemben), de ennél többet jelent, hogy a gázpedál moccantására a nyomaték hamarabb felépül, a gyorsítás élénkebbnek tűnik. Dízelmotorral vegyes üzemben 6-6,2 literes fogyasztást mértem, folyamatos klímahasználat mellett.

Egy benzines Titanium: ez most a legalacsonyabb felszereltség, amíg meg nem jön a Trend, jövőre
A feláras üvegtetővel hangulatosabb, de kevésbé praktikus a beltér
A menürendszer kezelése nehézkes, hiányoznak a fizikai gombok, kapcsolók a klímához, rádióhoz

Akár benzines, akár dízel, a Tourneo Connect csendes, kényelmes, cseppet sem haszonjárműves viselkedésű autó. A futómű inkább komfortra, mint dinamikára hangolt, a hirtelen kormánymozdulatokat jóindulatú türelemmel, kis késéssel reagálja le, de egy ilyen nagy családi kocsinál ez inkább előny, mint hátrány. Az úthibákat, kátyúkat finoman kezeli le a kocsi a feláras (az Active és Sport kivitelnél alapáras) 17-es felnikkel is.

A VW-technika velejárójaként a nehézkesen használható, túlzottan az érintőképernyőre és az alatta lévő érintésérzékeny sávra építő infotainment rendszer is megérkezett a Tourneo Connectbe.

A klímát, navigációt, audiorendszert, telefont egybeolvasztva kezelni próbáló, magyar nyelven is kommunikáló HMI szokatlan és rém bosszantó lesz a Fordoknál általában logikusan, átláthatóan működő rendszerekhez szokott márkahű vásárlók számára. Az Active kivitelű kocsi klasszikus, mutatós óracsoportja a kormány mögött viszont amennyire nem divatos, annyira jól áttekinthető. A Sportban már digitális-virtuális műszeregység kerül az órák helyére. A vezetéstámogatás is a VW-csoporttól érkezik, tehát a Tourneo Connectnél is rendszeresek az idegesító „Vezessen forgalmi sávja közepén!” üzenetek, és időnként előfordulnak túlzott és indokolatlan pánikreakciók a messze távolban előttünk fékező vagy sávot váltó, a kocsink biztonsági rendszere által fenyegetésként értékelt másik jármű miatt.

A túlelektronizáltságból fakadó kisebb bosszúságokkal együtt családi autónak harmadik generációjában is praktikus választás a kompakt dobozos Ford, ami egy Volkswagen. A felszereltségi rangsorban egyelőre a Titanium az alap, fölötte áll a kényelmesebb Active és a látványosabb Sport. A legegyszerűbb, legolcsóbb Trend alapkivitel 2023-ban érkezik meg az árlistába. A Tourneo Connect pontos árait még nem ismerjük, de valamivel a VW Caddy testvérmodell alá lőtt árakra számítunk. Érdekes üzletpolitikai illetve logisztikai újdonság, hogy az új családi Fordok a VW lengyelországi gyárában (Poznan) raktárra készülnek, így akinek nincsenek a nagy sorozatú verziók felszereltségi listájától eltérő extra igényei, optimális esetben a megrendeléstől számítva két héten belül megkaphatja új Tourneo Connectjét.

Hamarosan frissül a nagyobb tesó, a Custom is, ami viszont Ford-fejlesztésként az új VW Transporter alapja lesz:

380 kilométeres hatótávval jön az elektromos Transit Custom

A nagy Transit után a közepes furgon is elektromos hajtásra vált.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában