Nem kellett sok idő ahhoz, hogy a Tesla után mások is bejelentkezzenek az elektromos hajtású nyerges vontatók kategóriájába. A Los Angeles-i Thor Trucks máris egy ígéretes prototípust mutatott be.

Elon Musk következetesen hódítja meg a kategóriákat, a limuzin, crossover és roadster után a kamionok piacát is felforgatná elektromos hajtású vontatójával. Nem a Tesla az egyetlen, amelyik részt szeretne magának ebből a szegmensből, most egy Los Angeles-i székhelyű cég, a Thor Trucks mutatta meg a saját elképzelését.

Az ET-One névre keresztelt vontató nem rugaszkodik el nagyon a kamionoknál megszokott arányoktól, de a Teslához hasonlóan áramvonalas fülkét kapott, még ha nem is olyan letisztult a formája, mint a konkurensének. A légellenállása még így is jobb lehet a hagyományos vontatókénál, a lényeg pedig úgyis a lemezek alatt van.

A Thor nyerges vontatója természetesen tisztán elektromos hajtású, a készítői többféle változatot képzeltek el 300 és 700 lóerő közötti teljesítménnyel. A villanymotorok azonnal ébredő nyomatékával az ET-One akár a 36 tonnás össztömeggel is megbirkózik, a legnagyobb sebessége akár 110 km/óra is lehet. És ami a legfontosabb: 70 százalékkal kevesebb az üzemanyagköltsége.

A lítiumion akkumulátorok gyorstöltésre is alkalmasak, 90 perc alatt újra készen állnak a használatra, és egy feltöltéssel 480 kilométeres hatótávolságot ígérnek, a későbbiekben azonban akár 800 kilométerre is növekedhet ez az érték. A gyártás indításáról még nincs hír, de a tervek szerint 150-250 ezer dollár közötti áron kerülne piacra a Tesla Semi kihívója.

És ezt olvastad már?
Klasszikus brit roadster modern Honda-motorral