Nem is gondolnád, hogy ez a luxuspáncélszekrény is magyar gyártású, pedig így van. A megrendelője azzal kereste meg a Trezor manufaktúráját, hogy autókulcsainak szeretne biztos helyet. Csak egy kívánsága volt: a sirályszárnyas Mercedes jellegzetes stílusjegyeit tervezzék bele.

Mindent a gyártó fantáziájára bízott a megrendelő annál a luxustrezornál, amiben a gyűjteményében található autók kulcsait és iratait, valamint néhány órát is szeretne tárolni. Jól tette, ugyanis az 1987 óta működő békéscsabai manufaktúra elég nagy tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy valami igazán egyedit alkossanak a tehetős ügyfélnek, akinek csak egy kívánsága volt: a sirályszárnyas Mercedes-Benz 300 SL legyen a dizájn ihletője.

Mivel a cégnél is lelkesen követik, és rendkívül inspirálónak is tartják az autógyártók formaterveit, ezért az alapkoncepció viszonylag hamar megszületett. Nem is a dizájn megálmodása, hanem inkább annak fizikai megvalósítása okozott nagyobb fejtörést. Mivel a megrendelő szereti a szénszálas anyagot is, ezért az autók irataihoz egyedi tervezésű karbon mappákat készítettek, amelyek krómozott gerincébe a típusok nevét gravírozzák.

Órák is kerülnek a páncélszekrénybe,

ezért óraforgatókat is terveztek bele, amihez a müncheni Erwin Sattler prémiumkategóriás termékeit választották. Fölöttük középen egy táblagép található, amire egyedi digitális óra került, ennek számlapja a 300 SL műszerfalának mintájára készült, de érintésre további felületek is elérhetők hozzá.

Az óraforgatók alatti gombok, valamint a széf külsején lévő díszlécek is mind eredeti 300 SL alkatrészek.

Már a Nemesis névre keresztelt páncélszekrény színe is pontosan ugyanaz a DB 180 kódú Silber gyöngyházfényezés, mint a legendás sirályszárnyas sportautóé. Minden Mercedes-alkatrészt és paramétert attól a HK Engineering GmbH-tól szereztek be, amely csak ennek a típusnak a restaurálásával foglalkozik, mi több, a Gullwing Mercedesek legnagyobb tekintélyű felújítójának számít.

Saját iOS alkalmazást is írtak a szekrényhez,

ami a nyitáson és csukáson kívül az óraforgatókat is vezérli, valamint minden fontos információt tartalmaz a 300 SL-ről és a páncélszekrényről is, beleértve a használati utasítást is. A 2,1 méter magas és 1,2 méter széles szekrény külső burkolata karbon-kompozit anyagból készült, a nyitása pedig az iPhone alkalmazáson kívül rejtett ujjlenyomat-olvasóval is lehetséges.

Páncélszekrénynek sem utolsó a Nemesis,

hiszen a középre került, kőrisfa burkolatú, VdS III-as besorolású széf ajtói összesen 15 ponton záródnak, ezeket kilincs helyett felcsiszolt autódugattyúkkal lehet mozgatni. A kellemes tapintású, teljes egészében Alcantara kárpittal borított belsőben négy darab fiók található, amelyek érintésre, motorosan nyílnak, fiókonként pedig nyolc darab kisebb rekeszbe lehet helyezni az autókulcsokat.

Összesen tizenhárman dolgoztak a szekrényen a békéscsabai manufaktúrában, az első vázlatoktól a szállításig több mint 12 hónap telt el, a nem mindennapi szekrény ára pedig 100 ezer euró feletti. Mivel csak ez az egyetlen példánya készült, ezért egy One of One tábla is került rá, amit ugyanaz a cég készített, amely a Bugatti Chiron középső konzoljának alumínium betétjét is szállítja.

Autórajongóként biztosan nem tudnánk jobb helyet a luxusautók kulcsainak, és külön büszkeség, hogy magyar termék a Trezor szekrénye.

És ezt olvastad már?
Hókotrót előzni nemcsak hülyeség, de tilos is