Több százezer autóban csak elvileg van légzsák.

Nyomasztó adatokat közölt a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT). Bár ma nincsenek arról adatok, hogy a bekövetkező baleseteket milyen arányban okozza műszaki hiba – adódó kérdés: miért nincsenek adatok? –, 2014-ben az eredetvizsga után véletlenszerűen kiválasztott 600 kocsit néztek át, és negyven százalékukban nem működtek, vagy nem is voltak biztonsági elemek.

Mivel a biztonsági rendszerek drágák, az ütközések utáni helyreállításnál gyakran kispórolják az amúgy sem látható, de egy újabb balesetnél akár életet mentő eszközöket. A használt autók vásárlói erről persze nem tudnak, és hamis biztonságérzetben közlekednek naponta.

A HENT becslése szerint

több százezer magyarországi autóból hiányozhatnak a légzsákok és az azokat kiegészítő legfontosabb közlekedésbiztonsági, utast védő berendezések,

valamint

további egymillió kocsiba kerülhettek nem megfelelően működő, ellenőrizetlen forrásból származó manipulált biztonsági elemek.

Nem kell magyarázni ezek biztonsági kockázatát, ezért azt javasolják, autóvásárlás után az új tulajdonosok mindenképp keressenek fel egy szakszervizt. Mi pedig azt javasoljuk, hogy autóvásárlás előtt.

Te biztos vagy benne, hogy a kocsidban megvan minden biztonsági cucc?

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Fantasztikusan szól Gordon Murray versenygépének 12 ezer fölé forgó V12-ese

Rockabilly és cyberpunk hotrodok érkeznek Budapestre

További cikkeink a témában