Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ugye te is mindig úgy okoskodtál, hogy az órabért szorozgattad be egy hétre, azt még négyszer, hogy kijöjjön egy hónapra, majd újból tizenkétszer egy évre? Na ennél van egy százszor egyszerűbb és gyorsabb megoldás, amihez semmilyen matek nem kell.

A képlet egészen egyszerűen így szól: az órabéredet szorozd meg kettővel, majd tegyél hozzá három nullát. Az eredmény persze nem lesz tökéletesen pontos, de ahhoz baromi jó, hogy belődd az éves kereseted körülbelüli összegét. Nézzük, mennyire irányadó a számítás:

800 forintos órabéren dolgozol, napi nyolc órában, heti öt nap. Ha rendesen végigszorozgatod, így néz ki a matek: 800×8 = 6,400 forint (napi kereseted). 6,400×5 = 32,000 forint (a heti béred). 32,000×4 = 128,000 forint (ennyi a havi fizud). Végül 128,000×12 = 1,536,000 forint, ami az éves jövedelmed.

Na most ehhez képest a két másodperces módszerrel 800×2 = 1,600 majd hozzá három nulla: 1,600,000. Az eltérés mindössze 64 ezer forint – és ezzel a képlettel az egész egy szempillantás alatt megvolt, nem kellett a fentebb leírt matek.

Oké, a módszerbe nincs belekalkulálva az adózás és a fizetendő járulékok (ha viszont nettó órabérrel számolsz, már igen!) – de részmunkaidőre is működik, szupergyors és ennélfogva kiválóan alkalmazható az élet számos helyzetében. Például egy állásinterjún említik az órabéredet és ahelyett, hogy elkezdenéd a felszorzást leírogatni a HR-es szeme láttára, azonnal tudod, egy évre durván mennyit jelent ez, így befolyásolhat a döntésedben. Vagy épp fontolgatsz egy drágább vásárlást (autó, bútorgarnitúra stb.) és ezzel a módszerrel gyorsan és könnyedén bele tudsz gondolni, hogy vajon belefér-e egy nagyobb plusz kiadás.

Szóval ha nem kenyered a matek és gyorsan szeretnél egy nagyon közeli értéket az éves jövedelmedről, akkor vésd fel a módszert: kétszer szorzás plusz három nulla!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.