Dolgozz közösségi irodában! – Körkép szabadúszóknak és kisvállalkozóknak

Ha szeretnél kitörni az otthon falai közül, közösségre és irodai szolgáltatásokra viszont annak ellenére szükséged van, hogy nem tudsz vagy akarsz irodát bérelni, a coworking irodákat neked találták ki.

A felgyorsult technikai fejlődés egyik legáldásosabb hatása, hogy egyre kevésbé helyhez kötött a munkavégzés. Elég egy laptop és egy telefon, gyakorlatilag bárhonnan dolgozhatsz. A szabadúszásnak és home office-nak – ahogy azt részletesen leírtuk – megvannak a maga előnyei és hátrányai, de ha tartósan otthonról dolgozol, előbb-utóbb hiányozni fog a közösség, egy jól szervezett iroda. Brad Neuberg amerikai fejlesztő feltette magának a kérdést: miért kellene választania a szabadság és a közösség között, majd Hat Factory néven megalapította a világ első coworking irodáját. Azóta a világ számos pontján egymás után nyílnak meg a közösségi munka örömeit hirdető irodák.

A coworking irodákat olyan független munkavállalóknak, szabadúszóknak, kezdő vállalkozóknak találták ki, akik szeretik és élvezik a szabadságot, az önállóságot, de az otthon magánya helyett szeretnének közösségben, jól felszerelt és inspiráló irodában dolgozni. A coworking iroda átmenetet jelenthet az otthoni körülmények és a professzionális, privát iroda között. A coworking iroda nemcsak egy hely, ahol kényelmesen lehet dolgozni, hanem egy új munkamodell, egy filozófia, középpontjában az emberrel és a közösséggel.

Mi az a coworking?

A közösségi munkavégzés (coworking) lényege, hogy egymástól független, önálló tevékenységet végző emberek egy térben dolgoznak, közben ismerkedhetnek és tapasztalatot cserélhetnek alkalmi munkatársaikkal. Előnye, hogy nem olyan ingerszegény, mint az otthoni munkakörnyezet, viszont kényelmesebb és csendesebb mint egy kávézó.

A kulcsszó a networking

A coworking irodák nyitottak bárki számára: fogod a laptopod, kifizeted a napi, heti vagy havi díjat, és leülsz az első szabad asztalhoz dolgozni. Bár a legtöbb közösségi iroda nagyon inspiráló és kényelmes, a fő vonzereje mégsem ebben, hanem a közösség erejében áll. A különböző foglalkozású, habitusú, ismeretségi körrel rendelkező emberek kapcsolatba léphetnek egymással, segíthetik egymás munkáját, ötletelhetnek, és üzleti vagy akár baráti kapcsolatokat köthetnek egymással.

Mivel többnyire nyitott, egy légterű, úgynevezett open space irodákról van szó, fontos, hogy a coworkerek ne zavarják egymást. Rövid telefonokat például le lehet bonyolítani, de a hosszabb beszélgetésekhez, konferenciahívásokhoz már érdemes félrevonulni. A közös térhasználat felvethet problémákat, ahogy egy normál iroda esetén is, de a közösségi munkavégzés előnyei vitathatatlanok. Míg otthon könnyen kicsúszhat az idő a kezedből, egy közösségi irodában minden adott, hogy a munkára koncentrálhass, ráadásul a csoportos munkának inspiráló hatása van. Az értékes kapcsolatokról és a munka-magánélet elválasztásának előnyeiről nem is beszélve.

Minden egy helyen

Egy coworking irodában minden van, ami kell: kényelmes asztalok, székek, telefonok, nagy teljesítményű nyomtatók, faxgép, kávéfőző, zárható irattárolók és tárgyalók. A jó infrastruktúra mellett a legtöbb közösségi iroda nagyon inspiráló, sok az ipari stílusú, loft jellegű iroda, a merev berendezés helyett a formabontó, friss megoldások jellemzőek.

A közösségi irodák a kényelmes helyszín biztosítása mellett arra is gondolnak, mire lehet szükséged kezdő vállalkozóként, szabadúszóként. A legtöbb irodában vásárolhatsz székhelyszolgáltatást, kezelik a postádat, megőrzik, tárolják az irataidat, és ha könyvelőt, grafikust, pénzügyi tanácsadót vagy ügyvédet keresel, a kiterjedt partnerkapcsolatok által szinte biztos tudnak valakit ajánlani. A bérelhető tárgyalókban fogadhatod az ügyfeleidet is, ez azonban – a bérletben foglalt néhány órán túl – elég drága, ezért a coworking irodák csak félmegoldást jelentenek olyan tanácsadók, coachok vagy üzletkötők számára, akik napi több órát töltenek ügyfeleik társaságában.

Startup-fészek

A startup-vállalkozásoknak a kezdeti időkben különösen jó választás lehet egy coworking iroda, hiszen szabadon, kötelezettségek nélkül lehet itt dolgozni, és a cég anyagi forrásainak megfelelő bérletkonstrukciót választani. A coworking irodák egy része nem csak helyet ad ezeknek a vállalkozásoknak, de inkubációs és mentorprogramokkal, konferenciákkal, tematikus workshopokkal támogatják is a startupok megerősödését. Egy jó coworking irodában minden van, amire egy kezdő vállalkozásnak szüksége lehet. Sok iroda kínál adminisztrációs és könyvelési szolgáltatásokat is, ezek még felár ellenében is nagy segítséget jelentenek, hiszen nem kell irodavezetőt fizetni. Ha ingázol, gyakran utazol, akkor is nagyon hasznos lehet egy bázisként szolgáló coworking iroda, ahova bármikor mehetsz dolgozni.

A coworking irodákban többnyire nem csak asztalt bérelhetsz, de kisebb irodát is, így a vállalkozások növekedésének megfelelően tágulnak a lehetőségeid is. A coworking nem véletlenül kapcsolódik szervesen a startup-vállalkozásokhoz, a megerősödő, növekvő cégek nagy többsége előbb-utóbb kirepül a közös fészekből és saját irodát bérel.

Laza légkör, hatékony munka

Coworking irodában azért jó dolgozni, mert az irodai élet minden előnyét élvezheted anélkül, hogy lenne főnököd, fix munkaidőd, és unalmas meetingekre kellene járnod. A coworkerek között találunk grafikust, újságírót, programozót, pr-est, ügyvédet, tanácsadókat – a kreatív közegben egymás mellett dolgozó coworkerek előbb-utóbb elkezdenek beszélgetni egymással, elindul az ötletbörze, és létrejönnek közös projektek, üzletek.

A közösségi irodák nem csak azért népszerűek, mert funkcionálisan kielégítenek egy csomó igényt, hanem azért is, mert életérzést kínálnak. A laza atmoszféra, az inspiráló terek mind olyan életérzést kínálnak, amiért sokan hajlandóak fizetni. Sok az állatbarát iroda, ahová viheted a kutyádat is magaddal, és az sem gond, ha bringával jársz dolgozni, mert a legtöbb irodában a biciklitároló és a zuhanyzási lehetőség alap. A valahová tartozás érzése pedig egy sok bizonytalansággal küzdő vállalkozásnak sokat számít.

Itthoni körkép

Az utóbbi pár évben a coworkinget kínáló irodák kezdtek elterjedni itthon is. A néhány nagy iroda mellett egyre több kisebb, lakásból kialakított iroda is nyílik. Íme egy gyors körkép a teljesség igénye nélkül.

Loffice

Hazánkban a Loffice volt az első közösségi iroda, 2009-ben nyitotta meg a kapukat a nagyközönség számára. A Zeneakadémia kottagyárából átalakított, megújuló erőforrásokkal üzemelő iroda minden ízében ergonomikus és innovatív. Hamisítatlan lofthangulat, dizájnbútorok, kulturális és egyéb programok, rendezvények és persze pezsgő közösségi élet jellemzi. A kisvállalkozások támogatása mellett fontos szerepet kap a fiatal képzőművészek támogatása is (BAH program).

A Loffice több irodát is fenntart Budapesten, a coworking-központ a Liszt Ferenc tér mellett, a Paulay Ede utcában van. Kínálnak coworking-asztalokat és privát irodákat is, rugalmas és sokrétű a szolgáltatási kínálat. Művészeknek, kreatívoknak, tehetősebb szabadúszóknak igazi paradicsom.

Árak

 • 1 óra: 800 Ft; 1 nap: 4000 Ft
 • 1 hetes bérlet: 18 400 Ft (ingyenes tárgyalóhasználat: 1 óra)
 • 2 hetes bérlet: 32 000 Ft (ingyenes tárgyalóhasználat: 2 óra)
 • 3 hetes bérlet: 40 000 Ft (ingyenes tárgyalóhasználat: 3 óra)
 • Havibérlet: 44 000 Ft (ingyenes tárgyalóhasználat: 4 óra)
 • Tárgyalóhasználat: 3000 Ft/óra, 11 000 Ft/fél nap, 20 000 Ft/nap
 • Székhelyszolgáltatás: 12 000 Ft

Az árak tartalmazzák: wifi, fax, szkenner, fénymásoló, nyomtató (20 Ft/lap), kávé, tej, tea, bekapcsolódás a Loffice networking hálózatába.

Kaptár

A Pest egyik legpatinásabb részén, a Bazilika mellett álló Kaptár nem csak jól felszerelt és otthonos irodát takar, de igazi emberközeli élményt ígér. A szabadságot szerető, de közösségre vágyó, kis költségvetésű vállalkozások mindent megtalálnak, amire szükségük lehet: a napfényes irodában tárgyalók, coaching szoba, jól felszerelt konyha, zuhanyzó és otthonos, inkább skandináv nappalira, mint irodára emlékeztető atmoszféra várja őket. A Kaptár rendszeres programokkal, workshopokkal, előadásokkal és pezsgő közösségi élettel várja az érdeklődőket. Trendérzékeny, nyüzsgésre és inspirációra vágyó fiataloknak igazi Kánaán.

Árak

 • 1 nap: 3500 Ft; 1 hónap: 38 500 Ft
 • Tárgyalóhasználat (kicsi): 3000 Ft/óra; Tárgyalóhasználat (nagy): 5000 Ft/óra
 • Coaching szoba: 3000 Ft/óra
 • Székhelyszolgáltatás: 15 000 Ft/hó
 • Nyomtatás és fénymásolás: 10 Ft/oldal

i-Office

Az i-Office a XI. kerületi Petzvál József utcában várja a közösségbe vágyó dolgozókat. Az iroda nem csak coworkinggel, de fix irodák bérbe adásával is foglalkozik. A coworking tér modern és egyszerű, magán hordozza az ipari stílus jegyeit is. Az i-Office aktívan támogatja az egyéni kapcsolatrendszereket és a közösség építését. Szabadúszóknak, kezdő vállalkozóknak ideális hely.

Árak

 • 1 hetes bérlet: 12 000 Ft; 2 hetes: 19 000 Ft; 3 hetes: 24 000 Ft
 • Havibérlet: 27 000 Ft; 15 nap/hó: 25 500 Ft
 • Alkalmi iroda: 3000 Ft/óra
 • Kis tárgyaló: 3000 Ft/óra; Nagy tárgyaló: 6000 Ft/óra
 • Székhelyszolgáltatás: 19 800 Ft/hó
 • Fénymásolás: 30 Ft/oldal

Startup Office

A név nem véletlen: az iroda kifejezett startup-vállalkozásoknak szeretne otthont nyújtani. A Kelenföldi pályaudvar vonzáskörzetében lévő irodában nem csak a közösségi munkavégzés feltételei adottak, de vállalatfejlesztési tanácsadással és kezdő vállalkozóknak összeállított szolgáltatási csomaggal is várják a kezdő vállalkozókat. Az árak pedig kifejezetten barátiak. Startup-álmokat kergető fiataloknak ajánljuk.

Árak

 • 1 nap: 3500 Ft; 40 óra/hónap: 15 900 Ft; Heti 3 nap/hónap: 24 900 Ft
 • Havibérlet: 29 900 Ft

Székhelyszolgáltatások:

 • Virtuális iroda: 9900 Ft
 • 5900 Ft – 40 órás bérlet esetén; 2900 Ft – 3 nap/hét bérlet esetén
 • Díjmentes – havi bérlet esetén

Díjmentes szolgáltatások: tárgyalóhasználat, scannelés és nyomtatás, wifi, recepció, tréningek, havidíjmentes bankszámlanyitás. 

Cowo

A Károly körúti Cowo klasszikusabb irodai koncepcióval rukkolt elő, a lakásból kialakított napfényes iroda egyszerű és funkcionális. Nem akar több lenni, mint ami: egy hely a városban, ahol nyugodtan, profi körülmények között, mégis közösségben dolgozhatsz. Szabadúszóknak, újságíróknak, elmélyült munkát végzőknek ideális.

Árak

 • Alapcsomag: 25 000 Ft/hó
 • Prémiumcsomag: 35 000 Ft/hó
 • Székhelyszolgáltatás: 5000 Ft/hó

Café Archibald

A Balassi Bálint utcában tavaly megnyílt Café Archibald üzleti beszélgetésekre alkalmas, csendes kávézóval, egy kis coworking irodával, és egy nagyobb, elegáns tréningteremmel várja a vendégeket. A patinás, skót stílusú kávézó jól felszerelt, reprezentatív helyszín, ennek megfelelően elsősorban jogászoknak, üzletembereknek, tanácsadóknak ajánljuk.

Ár: 1000 Ft/óra, mely teljes egészében fogyasztásra váltható

KoWerk Office

A KoWerk Office Budapest központjában, a Wesselényi utca mellett fekvő Greenpoint7 irodaházban várja a coworkereket. A Kéthly Anna tér a főváros egyik kulturális és kreatív központja, az iroda pedig tökéletesen illeszkedik ebbe a környezetbe. A friss, zöld dizájn, a formabontó megoldások, a pezsgő közösségi élet és a rendezvények vonzó célponttá teszik, elsősorban a startupok számára. Kreatív, a startup-szférában mozgó, dinamikus fiataloknak ideális hely.

Árak: kérésre

PH Office

A IX. kerületi Ferenc téren található PH Office lakásból kialakított, elegáns coworking térrel várja a kezdő vállalkozásokat. A havi bérletért cserébe fix íróasztalt, zárható szekrényt kap a coworker. A hangulat, a berendezés inkább a klasszikus irodákra hajaz. Konzervatívabb, nyugodt és kiegyensúlyozott irodára vágyóknak ajánljuk, és azoknak, akik szeretik belakni az íróasztalukat.

Ár: havibérlet: 35 000 Ft

Vidéki coworking irodák

azIroda Pécs

Pécs első közösségi irodája leginkább egy művészlakásra, alkotóműhelyre hasonlít, ami valószínűleg megdobogtatja a kreatívok szívét. A pécsi coworkerek betonfalak között, Panton székeken ülve válthatják meg a világot. Kreatívoknak, tehetősebb egyetemistáknak, művészeknek, íróknak igazi alkotófészek lehet.

Árak

 • Óradíj: 500 Ft; 10 órás csomag: 4000 Ft; 20 órás csomag: 8000 Ft
 • Napidíj: 2000 Ft; Havibérlet: 30 000 Ft
 • Tárgyalóhasználat: 2–3 fő: 800 Ft/óra; 4–6 fő: 1000 Ft/óra
 • Székhelyszolgáltatás:  3000–4000 Ft/hó
 • Nyomtatás: 5 Ft/lap

KOHÓ Pécs

Pécs másik közösségi irodájának neve nem a véletlen műve, a magát szellemi olvasztótégelynek nevező közösségi iroda nem csak egy iroda, de egy olyan tudásközpont szeretne lenni, ahol a friss ötletek gazdát cserélhetnek. Az antik bútorok, a békebeli hangulat és a kazettás ablakok inspiráló és otthonos közeggé teszik ezt a helyet. A KOHÓ nem csak a kezdővállalkozókat, szabadúszókat, de az egyetemistákat is megszólítja. Otthonos hangulatra, inspirációra vágyó szellemi szabadfoglalkozásúaknak, íróknak, mikrovállalkozásoknak ajánljuk.

Árak

 • 1 óra: 480 Ft; 4 óra: 840 Ft; 1 napos bérlet: 1450 Ft; 5 napos bérlet: 4800 Ft
 • 20 napos, napi 4 órás bérlet: 9000 Ft; 20 napos bérlet: 15 600 Ft

Tárgyalóhasználat:

 • 1 óra: 2000 Ft; 4 óra: 3500 Ft; 1 nap: 6000 Ft
 • Nyomtatás: 10–12 Ft/oldal

Co-Office Szeged

Az első szegedi coworking iroda a mikrovállalkozásokat és a szabadúszókat szólítja meg. Az egyszerű iroda puritán berendezéssel, közösségi élettel várja az otthon falai közül kitörni készülő szegedi neonomádokat. Egyetemistáknak, szabadúszóknak ajánljuk.

Árak

 • Napijegy: 1500 Ft

Egyéni vállalkozó csomag:

 • 25 000 Ft/hó – 200 lap/hó nyomtatással; 10 óra/hó tárgyalóhasználattal

Csomag kft.-knek:

 • 30 000 Ft/hó
 • Székhelyszolgátatással; 400 lap/hó nyomtatással, 12 óra/hó tárgyalóhasználattal

Félidő csomag:

 • 12 500 Ft/hó – Napi 4 óra; 100 lap/hó nyomtatással; 5 óra/hó tárgyalóhasználattal

(Fotók: a hivatalos oldalakról)

Player Autószalon

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon