A dalai láma ma ünnepi nyolcvanadik születésnapját, és ez alkalomból összeszedtünk tíz érdekességet meg fontos tudnivalót az egykori buddhista királyságról.

1. A jelenleg 80. születésnapját ünneplő dalai láma egy több mint hatszáz éves hagyomány tizennegyedik reinkarnációja. Az első dalai lámát 1391-ben ismerték fel.

2. Jelenleg a tibetieket az erőszakmentességgel azonosítjuk, de a 8. században ők voltak a korszak mongoljai, agresszívan terjeszkedtek és meghódították fél Ázsiát.

3. A japánok mellett a tibetiek is felfedezték, hogyan lehet a rizsből alkoholt varázsolni. Mi is kipróbáltuk a csángot, csekkold, hogyan tudod elkészíteni.

4. 1948-ban a választások elcsalásával itthon megkezdődött a kommunista uralom, ugyanebben az időszakban a tibetieknek is meg kellett küzdeniük a vörös veszedelemmel. 1949-től a kínai néphadsereg megszállta az országukat, 1959-ben pedig szépen be is olvasztották a független Tibetet a Kínai Népköztársaságba. Amíg a Szovjetunió széthullásával a szatellitállamokkal együtt nálunk is beköszöntött a demokrácia, Tibet azóta is kínai uralom alatt áll.

5. A dalai láma 1959-ben, 24 évesen menekült el Tibetből, méghozzá drámai körülmények között. Tibet fővárosában, Lhászában a helyiek fellázadtak a kínai megszállás ellen, Tenzin Gyatso, vagyis a dalai láma az ostromlott fővárosból álruhában, önmagát katonának álcázva jutott ki. A Himalája életveszélyes hágóin keresztül jutott el Nepálba, majd Indiába, ahol jeleneg is él.

6. 1956-ban három Csepel teherautó vágott neki Tibetnek egy nem hivatalos verseny keretében. És hogy megnyerték-e? Szerintünk olvasd el.

7. A tibetiek egyik kedvenc eledele a momó, amiért nem kell Tibetig menned, elég, ha becélzod Budapestet és a VIII. kerületet. Ha nem mondtuk volna, a tibetiek tudnak élni.

8. A tibeti buddhizmus az egyik legdinamikusabban fejlődő vallás, amely Nyugat-Európában, Amerikában és Kínában is egyre népszerűbb. Tibetben a hatóságok korlátozzák a gyakorlását, de így is sokkal erősebb, mint a korábbi évtizedekben volt. Vannak olyan kolostorvárosok, ahol közel negyvenezer szerzetes él.

9. Az 1935. július 6-án született dalai láma több mint ötven éve küzd a tibetiek jogaiért, az erőszakmentesség melletti elkötelezettségéért 1989-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki.

10. Körösi Csoma Sándor révén Magyarországot szoros kulturális kötelékek fűzik Tibethez. A dalai láma hat alkalommal járt nálunk, utoljára 2010-ben. Akkor kétnapos előadást tartott a Papp László Sportarénában, mindkettőt teltház előtt, ráadásul Budapest díszpolgárává is avatta. Ha a kedves politikusaink nem is álltak ki mellette, a nagyközönség érdeklődése bizonyította, hogy errefelé nem felejtették el őket.

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon