Meglátod egyetlen képkockán, és azonnal tudod, hogy jönnek a pálmafák, a parton görkorcsolyázó emberek és a sztárok csillagai. Los Angeles az a város, melyet a legtöbben a filmekből és a filmekről ismernek, a leghíresebb látványossága pedig a Hollywood felirat.

Turisták képeinek ezrein szerepel évente a Hollywood felirat, de a filmesek is előszeretettel használják a vágóképekhez, mert világszerte annyira ismert motívum, hogy ennél könnyebben nem lehet a nézővel érzékeltetni, a történet a Kalifornia állambeli Los Angelesben játszódik. Mostanra tehát igazi jelkép, pedig valójában nem tervezték hosszú életűnek.

Eredetileg egy helyi ingatlanfejlesztés ideiglenes reklámja volt, melyet 1923-ban állítottak a Mount Lee-re.

Közel száznegyven méter hosszan terül el a Hollywood felirat, mely több mint tizenöt méter magas karakterekből áll. A reklámnak szánt karaktereket az ingatlanokkal foglalkozó Woodruff and Shoults cégnek készítették, mely egy új beruházást népszerűsített. Ígéretük szerint nagyszerű környezetben, de túlzott költségek nélkül lehetett ingatlanhoz jutni Hollywoodban.

Ehhez tizenöt betűre szóló szerződést kötöttek a Crescent Sign Companyval, amely fából gyártotta le a fehérre festett, kilenc méter széles és több mint tizenöt méter magas elemeket. A betűket tartó oszlopokat öszvérek hurcolták fel a dombra, a Hollywoodland feliratot pedig négyezer izzóval világították ki. Fényeit tíz év után kapcsolták le, mert a tulajdonosok túl drágának ítélték. A projekt akkoriban 21 ezer amerikai dollárba került, ez ma közel 400 ezer dollárnak (kb. 144 millió forint) felel meg.

Másfél évre terveztek vele, de a filmipar virágzása miatt egyre népszerűbb lett, ezért maradt a felirat.

Tíz év után azonban elkezdett romlásnak indulni a fából készült felirat, egyes források szerint vandálok, mások szerint a szelek voltak okolhatóak azért, hogy a H megsemmisült. 1949-ben a lakosok szorgalmazták az elhanyagolt Hollywoodland felirat lebontását, mely bántóan hat a városképre. A Hollywoodi Kereskedelmi Kamara azonban tiltakozott a bontás ellen, inkább a javítást szorgalmazták. Végül megegyeztek abban, hogy a Hollywoodig maradnak a betűk, az utolsó négy betű pedig eltűnik.

1978-ban újabb felújításra szorult az ikonikus jelkép, akkor Alice Cooper hatására kilenc adományozó, köztük a Warner Bros. és Hugh Hefner fejenként 27 778 dollárral szállt be a renoválásba. Ezek után rendszeresen karbantartották a város egyik legfontosabb jelképét, de a rendőrség is önálló védelmi rendszert telepített a területre.

Nem könnyű elérni a Hollywood feliratot, de a vandálok és a bátor felfedezők előtt nincs lehetetlen.

1976-ban és negyven évvel később is Hollyweedre igazították, melyet először Daniel Finegood lépett meg annak alkalmából, hogy dekriminalizálták a kannabiszt. Ezenkívül olvasható volt már itt az Oil War, a Hollyboob és a Caltech felirat is. Mozgásérzékelők és kamerák védik a lezárt területet, de ez sokakat nem tart vissza attól, hogy felmásszanak a már teljes egészében fémből készült betűkre. Tagadhatatlan, hogy fantasztikus érzés lehet innen lenézni a végtelenségig elnyúló Los Angeles városára.

Többször cserélt gazdát a Hollywood felirat mögötti földterület is, valaki Ginger Rogers színésznőnek szeretett volna ide kastélyt építeni, mások luxuslakásokat képzeltek el a hegygerincre, végül azonban a Trust for Public Landé lett a terület és a Griffith Park részévé vált, így a város nevezetessége változatlan formában megcsodálható.

Ez is érdekelhet:

Fantasztikusan néz ki Lyon szárnyaló pályaudvara

30 éves, de még mindig a jövőnek néz ki.

London brutalista arcát mutatja meg a Barbican

Így szerettem meg Londont egyetlen nap alatt.

Így lett egy vonatpályaudvarból Párizs legjobb művészeti múzeuma

Pusztulásra volt ítélve, most a Musée d'Orsay a világ egyik legnépszerűbb művészeti múzeuma.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Élvezd az életet! – mondja ez a lány

További cikkeink a témában