Az egészségügyi előnyök megőrzése érdekében nem árt odafigyelni, melyik zöldséget hogyan készíted el.

Lehet, hogy egész életedben rosszul fogyasztottad ezeket a zöldségeket.

Paradicsom

Kedvenced, mert a benne található likopin erős antioxidáns – ez segíti a rák- és szívbetegségek megelőzésében –, ami viszont vízben rosszul oldódik. Leginkább zsíros, olajos oldatban, paradicsomszószként fogyasztva szívódik fel, de már akkor is jó vagy, ha kábé 90 fokra melegíted.

Fokhagyma

Csajozáshoz nem annyira menő, de egészséged szempontjából annál inkább, ugyanis felaprítása során alliint és alliináz nevű enzimjéből többek között allacin – rákellenes enzim – képződik, aminek meg direkt jót tesz a levegő. Aprítás után és felhasználása előtt érdemes 10 percet várni, hogy az összetevők aktiválódjanak.

Brokkoli

Imádod, mert tele van antioxidánssal és C-vitaminnal, viszont hirtelen forralás vagy sütés hatására elveszhet belőle az értékes hatóanyagok jelentős része. Nyersen és párolva jobban jársz vele.

(Forrás: CNN, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

Helly Hansen ismét a legjobbakkal állt össze a maximális teljesítményért

Egy okos, szép, szőke lány

További cikkeink a témában