Kicsit mindenki ért a grillezéshez, azt viszont kevesen tudják, hogy hogyan lehet igazán jól csinálni. Elmondjuk.

Összegyűjtöttük – pontosabban a Gorenje – a legfontosabb tippeket a tökéletes grillpartihoz:

#1 Csak friss alapanyagok

Az egyik legfontosabb, hogy mindig friss alapanyagokat használj, és lehetőleg kerüld a fagyasztott húsokat

– érdemes kicsivel több időt szánni a minőségi hozzávalókra és akár helyi termelőktől beszerezni a friss alapanyagokat. Arra is figyelj, hogy

  • csökkentsük a vörös húsok arányát, és fehér húsokkal (csirke, pulyka), halakkal színesítsük a palettát. A jó zsírok, mint amilyenek a lazacban vagy a pisztrángban megtalálhatók, jótékony hatással vannak az egészségedre.
  • A húsokat ne sózd meg előre, mert kiszáradnak, pácolásnál pedig válassz fém vagy üveg edényeket a műanyag helyett.

#2 Grillezés a húson túl

A grillezésről elsőként a húsos ételek jutnak az ember eszébe, ugyanakkor ez nem csak a húsról szól, merthogy rengeteg más opció is van, ha vegetáriánus vagy vegán barátaidnak szeretnél valamit grillezni:

manapság már a grillsajtok és -zöldségek széles tárházából lehet választani

– csak egy tipp: próbáld ki bátran a gombát, a padlizsánt, sőt akár gyümölcsökkel is kísérletezhetsz a következő kerti partin.

#3 Ne vacakolj a faszénnel!

Sokan esküsznek a faszenes grillre, de lássuk be, egy asztali grillnél egyszerűbb és gyorsabb megoldás aligha létezik.

Az élmény és az ízek változatlanok, de megspórolhatod a szénnel járó kellemetlenségeket és több idő marad a beszélgetésre. Ráadásul nemcsak használni, hanem tisztítani is könnyű, amiért másnap leszel csak igazán hálás.

+1 Eszközök és tisztítás

Fontos, hogy mindig kéznél legyenek a megfelelő konyhai eszközök, hiszen a grillezés lehet veszélyes is, ha kapkodva, nem odafigyelve állsz neki. Éppen ezért előre készíts be a grillsütő mellé:
• egy fogót, amivel könnyen tudod forgatni a húsokat, zöldségeket és
• egy grillkefét a maximális tisztasághoz.

Érdemes minden használat előtt jó alaposan megtisztítani a sütőt, hiszen a korábbról a rácson maradt ételmaradék se nem higiénikus, se nem gusztusos, ráadásul és pillanatok alatt megég.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Katja szereti az állatokat, magára is varratott néhányat

Trükkök, ha beütne a kajakóma a karácsonyi zabálástól

Clarissa kedvéért még 23-án is hajlandók vagyunk sorban állni

További cikkeink a témában