Felejtsd el a turistákkal teli Rómát és Firenzét, a mindig zsúfolt Velencét, a díszletszerű Cinque Terrét, a németektől hangos Bibionét, és célozd be Ravennát, amit még nem vett el az olaszoktól a turizmus.

1. A centro

A történelmi belváros. Mint minden rendes olasz városnak, Ravennának is van történelmi óvárosa, van benne Piazza del Popolo városházával, kávézóval, óratoronnyal, meg tucatnyi kisebb tere és sikátorszerű utcái. Ezekben minimum egyszer illik, sőt inkább kifejezetten kötelező program elveszni. Mivel Ravennában a turisták-helyiek aránya 95-5% az olaszok javára, bátran mondhatjuk, hogy tökéletes célpont, ha olaszok között szeretnél lenni, ha azt szeretnéd testközelből megtapasztalni, milyen is savoire faire, vagyis az élni tudás talján módra.

2. San Vitale

Hogy ne csak nagyon hedonista tippekkel álljunk elő, megemlítjük a San Vitalét, ezt a 6. században épült templomot, ami már akkor kilencszáz éve állt, amikor Leonardo da Vinci megszületett. Ravenna mozaiknagyhatalom, a San Vitale pedig amolyan koronaékszer: a templom mozaikdíszítése az egész világon egyedülállóan páratlan, és a legmegkapóbb az egészben, hogy ezt milyen kevesen tudják, és hogy a város lakói is milyen magától értetődően viszonyulnak saját, hihetetlenül gazdag történelmi kincsestárukhoz.

3. A tengerpart

Ravenna valaha a tenger partján feküdt, de az Adria visszavonult, és manapság tíz kilométert kell autózni, hogy kijusson a lidóra az ember. Ha sikerült parkolóhelyet találni, a szokásos olaszos-adriás leosztást látjuk. Felparcellázott strandok, ahol napágyat és napernyőt lehet bérelni, de kispénzűeknek jó hír, hogy elég sok ingyenes szabadstrand rész is található, ahol a tengerélményért nem kell fizetni egy eurócentet sem.

4. Ca de Ven

Az mindig jó hely, ha egy hely tele van olaszokkal, a patinás hangulatú belvárosi borétterem pedig ilyen. Fabútoros, régies atmoszféra, elképesztően giccses, mégis elviselhető belső dizájnnal, és fantasztikus borokkal. Sajnos Olaszországban egyre inkább kiveszőben vannak a korábban helyi sajátosságnak tűnő borkiszerelések, nevesül, hogy kancsóban, caraffában is lehetett bort rendelni. Pohár van, meg palack. Mivel egy pohár rendszerint 4-5 euróba kerül, egy palack pedig húszba, érdemes az utóbbit választani, akkor is, ha nem issza meg az ember. Mindennel együtt a hely remek, a kiszolgálás kedves, a sangiovese pedig hibátlan.

5. Hana Bi

A Marina di Ravenna a város strandja, este pedig bulinegyede, ahová esténként szorgos hangyaként vándorolnak ki a helyiek, meg az itt nyaraló olaszok. A lakossági tucc-tucc, EDM megy a legtöbb helyen, de ha valaki rockra, punkra, alterre vágyik, a strandon azt is megtalálja. A Hana Bi kb. az, mintha egy mini sziget fesztivált képzelnénk el a tengerparton. Kétnaponta feltörekvő olasz és nemzetközi bandák lépnek fel a parti rockpubban, este a strandközönség átvált trendy punk-hipszer dandybe, és kézműves sört a kezében szorongatva élőzenére hullámzik a tengerparti éjszakában.

A helyi Gerendai Károly, Chris Angiolini erőteljesen azon van, hogy egy alter-indie hubbá változtassa a Hana Bi-t, amit mi csak támogatni tudunk. Őszintén szólva a Balaton partra is nagyon el tudnánk képzelni egy ilyet, hogy ne csak a Sound közönsége nyúljon magához örömében. Lényeg a lényeg: ha egy alternatív tengerpartélményre vágysz, a Hana Bi-ben a helyed.

6. Grinder Coffee Lab

A helyi Espresso Embassy és Kaffein keveréke. Specialty kávé, bagel, piadina, hipszter hangulat a csúcson a helyhez illő közönséggel.

7. L’Antico Porto di Classe

A VI. században még az egyik legforgalmasabb kikötő volt, ma hat kilométer mélyen a szárazföldön fekszik az ókori Classe kikötője. Ha érdekel a történelem, és az Aquincumot is bírtad, akkor bírni fogod a kóborlást az Augusztus császár által alapított tengeri központ romjai között.

8. Fargo

Ha már hasonlítgatunk, akkor ez a belvárosi bár olyan, mintha a Madách téri Telepet átkatapultálták volna Ravennába, ami akár elrettentő tényező is lehetne, de ha be akarjuk szippantani a helyi trendy kultúrát, akkor érdemes itt lógni egy keveset és kipróbálni pár helyi kézműves sört, vagy enni egy burgert.

9. Pialassa Della Baione

A város határain túl, útban a tengerpart felé fekszik ez a sós vizes lagúnarendszer, ami ma természetvédelmi terület, és egy tonnányi madár és növényfajnak ad otthont. Ha elszakadnál kicsit az urbánus környezettől, és elcsendesednél a természetben, akkor hajrá, gyalog, csónakkal és bringával is bejárhatod a 10 négyzetkilométeres helyet.

Ha többre vágysz, csekkold a helyi turisztikai iroda oldalát.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Víztározó árasztotta el ennek a spanyol kisvárosnak az eredetijét

További cikkeink a témában