A MyCorporation | The Smart Office nemcsak professzionális irodai infrastruktúrát és szolgáltatásokat nyújtó vállalkozás, hanem olyan innovációs műhely, amely szakmai és személyes kapcsolatrendszerrel segíti a fiatal vállalkozók első lépéseit.

„Tulajdonképpen tizenhat éve startupokkal foglalkozom, csak akkor nem tudtam, hogy ezt így hívják” – mondja Dehelán Gábor (38), a MyCorporation | The Smart Office coworking iroda inkubációért felelős stratégiai üzletfejlesztési partnere. Gábor egy multinacionális cégnél kezdte pályafutását 1996-ban, és az azóta eltelt időben stratégiai tanácsadással, üzletfejlesztéssel és szolgáltatásfejlesztéssel, marketing menedzsmenttel és online marketinggel foglalkozott. E területről csábították el a 2011 nyarán az akkor induló MyCorporation | The Smart Office coworking iroda szakmai vezetésére. Egyik fő feladata, hogy kreatív emberek és ötletgazdák után kutasson, projektjeiket fejlessze és menedzselje, illetve összehozza őket a kockázati tőke befektetőkkel (ha a projekt megfelelő készültségi szinten áll). Mindehhez az infrastruktúrát a budai Tabán szomszédságában lévő MyCorporation | The Smart Office „underground” irodája biztosítja. Ami egyébként maga is egy startup vállalkozás.

De mi az a coworking?

A MyCorporation | The Smart Office egy klasszikus értelemben vett coworking (közösségi) iroda. Azaz nemcsak professzionális irodai infrastruktúrát és szolgáltatásokat nyújtó vállalkozás, hanem olyan innovációs műhely, amely szakmai és személyes kapcsolatrendszerrel segíti a fiatal vállalkozók első lépéseit. „Az irodában egymástól független szakterületen dolgozó emberek tevékenykednek egy helyen, akik munka közben ismerkedhetnek, tapasztalatot cserélhetnek” – mondja Gábor. Elsősorban azokat a távmunkásokat és neonomádokat célozzák meg, akiknek az otthoni munkavégzés túl ingerszegény, a kávéházak pedig a zaj, füst és más zavaró tényezők miatt kényelmetlenek. A MyCorporation | The Smart Office ugyanakkor üzletiesebb működést tesz lehetővé a fiatal vállalkozók számára: többek között székhelyszolgáltatást, tárgyalót, recepcióst, szélessávú internetkapcsolatot, korlátlan italfogyasztást (kávé, tea, üdítő), jogi, könyvelési, adószakértői tanácsadást, valamint üzletvitelt támogató projekt és marketing menedzsment szolgáltatásokat biztosítanak ügyfeleiknek, természetesen ellenszolgáltatásért cserébe.

Ez is Amerikából jött

A coworking az USA-ban alakult ki néhány éve. Az internet elterjedésével megváltoztak a munkavállalói szokások, megnyílt a lehetőség a munkahelyen kívüli munkavégzésre. Bár az emberek egy része szívesebben dolgozott otthonról, az induló vállalkozások – főként online vonalon – korán szembesültek az irodai infrastruktúra hiányával. Ezt az űrt töltik be a coworking irodák, amelyek pontosan illeszkednek a Facebook-generáció új munkastílusához. Laza és szabad szellemiség, egymás projektjeiben való részvétel, valamint állandó netwörkölés jellemzik azokat a fiatal startup vállalkozókat, akik beköltöznek egy-egy coworking irodába. Közülük sokan azt remélik: az iroda segítségével felfejlesztett ötletük felkeltheti a kockázati tőke érdeklődését is.

Az üzleti tevékenység

Jelenleg 2600 darab coworking iroda működik világszerte. Budapesten jelenleg hét, vidéken néhány iroda működik. A MyCorporation | The Smart Office ugyanakkor nem az első coworking iroda Budapesten. Bár Dehelán Gábor szerint a coworking irodák nem versenytársai egymásnak (hiszen ez ellentmond a network szemléletnek), a MyCorporation | The Smart Office az egyike azon coworking irodáknak, amely komoly inkubációs programot indít a startupoknak. „Sok fiatalnak van jó ötlete, de nem értenek az pénzügyekhez, a marketinghez. Mi segítünk nekik üzleti tervet írni, felkészítjük őket a profi prezentációra, marketingest, jogászt, pénzügyest, könyvelőt biztosítunk számukra. De a legfontosabb elem a network, elsősorban a kockázati tőke felé” – mondja Gábor. Az iroda által szervezett rendezvények, meetupok szintén a szakmai és személyes fejlődést célozzák.

Vállalkozói modell

A MyCorporation | The Smart Office egyrészt klasszikus irodakiadással foglalkozik, mely jelenleg teljes kihasználtsággal üzemel. Többek közt olyan bérlőkkel, mint a 2011 Startup Undeground közönség díjas Laokoon Design, a coworking térben pedig olyan feltörekvő, nagy növekedési potenciállal bíró induló projektek foglalnak helyet, mint a 2012 BME SzakMarathon győztes, I-Sport, a 2011 mobilweekend különdíjas NuActionHero, vagy akár a  Cloud Deck. A coworking rész feltöltöttsége jelenleg 30-40 százalékos, de ez igen jó aránynak számít az egy éves indulás után. „A MyCorporation | The Smart Office beruházásának összértéke nagyságrendileg 20 millió forint volt. A megtérülési pontot 18-24 hónap közé lőttük be, jelenleg a tervek szerint haladunk” – mondta Gábor.

Árak/szolgáltatások

A cég Budán, a Tabán mellett található egy klasszikus irodaház alsó szintjén. A coworking rész 250 négyzetméteres, e mellett 7 iroda és 2 tárgyaló található itt, így a komplexum összesen közel 400 négyzetméteren terül el. A belső berendezés modern és inspiráló, a pihenést egy gyönyörű gondozott kert segíti az irodaház területén. A MyCorporation | The Smart Office különféle csomagokat kínál coworker ügyfeleinek – napi, heti, félhavi vagy havidíjas alapon. „Havi nettó 28 ezer forintért például teljes körű irodai infrastruktúrát (rezsi költséggel), heti négy óra ingyenes tárgyaló használatot, korlátlan italfogyasztást, biciklitároló használat és rendezvényeinkre való díjmentes vagy kedvezményes belépést biztosítunk” – mondta Gábor. Terveik szerint a harmadik negyedévtől, azaz hamarosan indítják be inkubációs programjukat, melyet  neves kockázati tőkés szakemberek – mint  Bruckner Zoltán, a Primus Capital vezetője, az Ernst&Young szakemberei, mentorok, valamint a Megoldás. Most szakemberei és számos professzionális szakértő segítik.

Arra a kérdésre, hogy mit kezdenének 50 millió forinttal, Dehelán Gábor azt válaszolta: még több pénzt tenne az inkubációba, konkrétan neves külföldi szakembereket hívna meg és e mellett még szorosabban együttműködne külföldi startup inkubációval foglalkozó közösségekkel. „Mi lényegében a fordított selyemúton járunk. Azt szeretnénk, hogy a hazai fiataloknak itthonról is legyen esélye világsikereket elérni” – mondja Gábor, aki hozzáteszi: azt üzeni a kreatív fiataloknak, hogy legyenek bátrak és mondják el ötleteiket. Hiszen minden nagy dolog így születik meg egyszer.

Profil

Dehelán Gábor 1974-ben született Budapesten. A középiskola után egy francia-magyar alapítványi üzleti iskolán diplomázott. Ezt követően 16 évig több multinacionális cégnél dolgozott, ahol stratégiai üzletfejlesztéssel és online tanácsadással foglalkozott. Ahogy ő fogalmaz: a hobbija a munkája. Feleségével és két fiúgyermekével Észak-Pesten élnek. Budai munkahelyére tömegközlekedéssel jár be, de most ismerkedik a kerékpárral. Három nyelven beszél felsőfokú szinten.

(Fotó: Bernáth Zsolt)

Még több inspiráló történet a Globeplayer sorozatunkban!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés