Megérkezett a kerti sütögetést támogató, grilltanácsadós kommandónk, de semmi fenyegetés, pusztán segítő szándékkal toppanunk be a kertedbe. A legújabb rész a szárnyasoké.

A legrázósabb fogásokon már túl vagyunk, a kelt tésztákat tényleg nem egyszerű a grillen elkészíteni, de annál hálásabb feladat. Egyrészt a faszén bukéja, másrészt a nagyobb sikerélmény miatt. Persze tegyük hozzá, ha van egy kamadónk, akkor nem nagy ördöngösség megsütni, elvégre kemenceszintű hőt ad, és még pizzakövet is kapunk hozzá.

Igaz ez a szárnyasokra is, melyek vastagságuk és a csontok miatt lassan sülnek át, egy hagyományos grillen macera tud lenni a nem filézett csirke- és kacsacomb.

De mivel nekünk van kamadónk, így gondolkodás nélkül felpakoltuk a baromficombokat.

Kamado

A kamado egy évezredes hagyományt őrző, vastag falakkal rendelkező kerámia grillsütő, amely számtalan módon alkalmazható és minden egyes megoldásnál különleges ízélmény lesz az eredmény.

Amivel dolgozunk: Auplex faszenes kerámia kamado grill, 45 cm-es típus. Válassz hozzá deflektor kőlapot vagy variálható grillrács rendszert, hogy BBQ sütésre is használhasd!

A GrillDepot szaküzlete, ahol megtalálod a kamadót: 5100 Jászberény, Dózsa György út 28.

Sokat segít, hogy már megtanultuk, milyen az indirekt sütés, és a kamadóhoz jár egy deflektorkő is, amely segít az egyenletes hőelosztásban.

Csirke- és kacsacomb

A csirkéket előre készített fűszerkeverékekkel pácoltuk be, nem szárazon, hanem olajosan. Jelen esetben egy mexikói és egy különleges, montreali steak fűszerkeveréket használtunk, mindkettőtől egy enyhén csípős, karakán ízvilág járta át a baromfit.

Maga a sütés már nem egy agysebészet, arra kell figyelni, amit elmondtuk az indirekt módszernél:

helyezd be a kamadódba a deflektorkövet, amely zseniálisan biztosítja az optimális hőmérsékletet.

Így nem közvetlen tűz, vagyis parázs felett sül a hús. Mert ha így lenne, akkor a csontok melletti rész nyers maradna, miközben kívül már a szenesedés jeleit észlelnénk.

Ugyanez a technika a kacsacombnál is, azonban itt érdemes arra figyelni, hogy valamivel alacsonyabb hőmérsékletet állítsunk be a kamadóban, mert lényegesen hosszabb ideig sül, mint egy csirke.

A kacsáknak saját magunk állítottunk össze pácot, melynek az alapja a narancslé – ugye mondani sem kell, hogy a narancs és a kacsa országos cimborák. Nemcsak az édes íz miatt, hanem a savassága is szükséges, hogy picit felpuhítsa a hús szerkezetét. Ehhez, és persze az igazán egyedi íz eléréséhez még egy különleges folyadékot öntöttük a pácba, de ezt majd a videóban meglátod.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a GrillDepot.

(Fotó: Jancsi Ágota)

Korábbi részeink:

És ezt olvastad már?
Barátaik és ellenségeik hangját is felismerik a vízilovak