Megérkezett a kerti sütögetést támogató, grilltanácsadós kommandónk, de semmi fenyegetés, pusztán segítő szándékkal toppanunk be a kertedbe. Most például megmutatjuk, hogy a tésztáktól sem kell tartani.

A legegyszerűbb saslikkal melegítettünk be, most viszont keményebben odalépünk, mert tésztákat sütöttünk.

Igen, egy kerti grillben is lehet pizzát sütni, persze nem mindegy, milyen a géped.

Itt jön képbe a kamado, amiről korábban már elregéltük, hogy egy gömbgrillre hasonlító vastag, kerámia falakkal rendelkező grill, ami kicsit úgy funkcionál, mint a kemence. És ezt az irgalmatlanul magas hőmérsékletet pont ki tudjuk használni a pizza vagy vagy épp a focaccia sütéséhez.

Különösképpen, hogy kapunk hozzá pizzakövet is, ami felveszi és megtartja ezt a hőt, így gyorsan készül el a pizza, és tökéletesen ropogós lesz. A pizzakő esetében szükséges tudni, hogy egyrészt nélküle nem tudod megcsinálni a pizzát, másrészt a grillel együtt kell felforrósítani, nem szabad kivenni a sütés előtt és alatt sem.

A pizzakő alá érdemes behelyezni a kamadóhoz kapott deflektorkövet is, mert segít az indirekt, egyenletes hőeloszlásban, így jó eséllyel nem fog szénné égni a tésztánk alja.

Kamado

A kamado egy évezredes hagyományt őrző, vastag falakkal rendelkező kerámia grillsütő, amely számtalan módon alkalmazható és minden egyes megoldásnál különleges ízélmény lesz az eredmény.

Amivel dolgozunk: Auplex faszenes kerámia kamado grill, 45 cm-es típus. Válassz hozzá deflektor kőlapot vagy variálható grillrács rendszert, hogy BBQ sütésre is használhasd!

A GrillDepot szaküzlete, ahol megtalálod a kamadót: 5100 Jászberény, Dózsa György út 28.

Pizza

Na jó, ahhoz, hogy tényleg perfekt legyen a roppanása, kell egy jó tészta is, márpedig a miénk tényleg frankó lett. Kelt tészta kell, ez nyilvánvaló, mi egy lassú kelesztésűt választottunk, és nem sajnáltuk belőle a sót, hogy ízes legyen.

Ami fontos egy ilyen kelesztésnél, hogy az élesztő ne érintkezzen a sóval közvetlenül, különben az életben nem kel meg a tésztánk. Erre is volt technikánk, a videóban meglesheted.

Néhány óra után egy rendesen megduzzadt, kissé ragacsos állagú tésztát kaptunk, amit kis darabokra vágtunk / téptünk, majd gombócot gyúrtunk belőle, hogy aztán ki-ki kézügyessége szerint formázzon belőle egy kör-, vagyis pizzalakú formát. Itt persze rá lehet menni a római vonalra is, egy négyzetet lehet, hogy egyszerűbb kinyomogatni.

Ami még lényeges:

  • legyen pereme a tésztánknak, hogy a szósz ne csordogáljon le;
  • ne legyen vastag a tészta, hogy gyorsan átsüljön – attól lesz ropogós;
  • bőségesen tegyünk alá lisztet, máskülönben leragad.

A feltétnél csak a képzelet szab határt, hogy ezt a csodás közhelyet is elsüssem, mi ragaszkodtunk a nápolyi szabályokhoz: maximum három összetevő legyen. Így aztán a pizzaszószra olasz szalámit és bivalymozzarellát tettünk.

Focaccia

A focaccia esetében fontos kérdés, hogy: egyáltalán mi ez? A fokáccsá egy lisztből, vízből, élesztőből készült kenyérféle, tehát amolyan pizzakenyér. Sokban nem tér el a pizzától, mégis egészen más és változatos ételeket tudunk csinálni belőle.

A focaccia kulcsa az egyszerűség, tényleg nem szabad túlgondolni, pláne így, hogy a kertben dobjuk össze és grillrácsra kerül. Eleve egy kenyérről van szó, amire csak rádobunk pár szem paradicsomot, zöldfűszert, pár csepp olajjal lelöttyintjük és kész is egy puritán, de annál finomabb étel.

A pizzával ellentétben a kiváló minőségű kenyérliszthez száraz élesztőt adtunk, illetve a nem is húztuk ki olyan vékonyra, így valamivel több idő kellett hozzá. De a végeredmény hasonlóan klassz lett.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a GrillDepot.

Korábbi részeink:

Megérkezett a Player Grillkommandó, hogy rád rúgja a kertkaput

Megérkezett a kerti sütögetést támogató, grilltanácsadós kommandónk, de nem fogunk a földre teperni, és a kezedet sem csavarjuk hátra, pusztán segítő szándékkal toppanunk be a kertedbe ezzel a videósorozattal.

A Player Grillkommandó megmutatja, mennyire egyszerű grillezni

A második videóban az egyszerűségre törekszünk, hogy mindenkinek megjöjjön a kedve a grillezéshez.

És ezt olvastad már?
Megmagyarázhatatlan, miért vannak még lombfúvók
.