Megérkezett a kerti sütögetést támogató, grilltanácsadós kommandónk, de nem fogunk a földre teperni, és a kezedet sem csavarjuk hátra, pusztán segítő szándékkal toppanunk be a kertedbe. Vagy az erkélyedre. A második videóban az egyszerűségre törekszünk, hogy mindenkinek megjöjjön a kedve a grillezéshez.

Az első részben a grillezés és/vagy barbecue-zás alapjait vettük át minden részletre odafigyelve, a sütési technikáktól kezdve az eszközökig.

Mostantól pedig élesben mutatjuk meg, milyen egyszerű bármilyen ételt összedobni egy kamadóban. Amiről ugye elmondtuk már, hogy egy gömbgrillre hasonlító ősi, faszén tüzelésű, vastag, kerámia falakkal rendelkező grill, ami kicsit úgy tud funkcionálni, mint a kemence. Vagyis kegyetlenül magas hőmérsékletet lehet benne elérni.

Kamado

A kamado egy évezredes hagyományt őrző, vastag falakkal rendelkező kerámia grillsütő, amely számtalan módon alkalmazható és minden egyes megoldásnál különleges ízélmény lesz az eredmény.

Amivel dolgozunk: Auplex faszenes kerámia kamado grill, 45 cm-es típus. Válassz hozzá deflektor kőlapot vagy variálható grillrács rendszert, hogy BBQ sütésre is használhasd!

A GrillDepot szaküzlete, ahol megtalálod a kamadót: 5100 Jászberény, Dózsa György út 28.

Saslik

Magyarul rablóhús. Nyársra húzott bármi. Kétszer kétféle saslikot állítottunk össze, hogy lásd, bármi meg lehet grillezni pillanatok alatt, arról nem beszélve, hogy a pácolással sem kell piszmogni, ha egy kész, de jó minőségű pácban pihenteted a húsodat / haladat / rákodat / zöldségedet.

Mi első körben a hagyományosabb vonalon mozogva filézett csirkecombot és sertésszüzet nyársaltunk fel zöldségekkel. Itt a JD's fűszerkeverékét használtuk pácnak olívaolajjal, tehát nem szárazpáccal dolgoztunk. A disznóhúshoz adtunk egy ki mustárt is, ami adott neki némi savasságot, illetve maga a sav a hús szerkezetét is fellazítja.

A nyársak 3-5 percig voltak a kamadóban, túlsütni vétek, de a csirkénél figyelni kell arra is, hogy ne maradjon nyers. Ezeket a lazább szerkezetű húsokat direkt módszerrel grilleztük, de majd mutatunk indirekt eljárást is.

Mártogatót is kikevertünk, hogy még könnyebben csússzon a saslik, itt csak a fantáziád szab határt, mi ezt sem bonyolítottuk, joghurtot kevertünk ki fűszerekkel és petrezselyemmel.

A második körös saslik már nem szárazföldi volt, garnélát és lazacot sütöttünk. Előbbi a só-bors-csili ízesítéssel már kész is, nem érdemes túlfűszerezni a rákot. Pláne, hogy egy különleges mártogatót kap a végén.

A híres édes-savanyú Gergőszósz

Összetevők: olívaolaj, só, bors, fokhagyma, gyömbér, narancslekvár, citrom- vagy limelé, halszósz. És mindez összerottyantva. 

A lazac viszont egy karakteresebb, brutál ízes pácot kapott: szójaszósz, halszósz, gyömbér és fokhagyma. Miután átjárták a zamatok, mehetett is a kamadóba, ahol két-három perc alatt kapott egy aromás kérget, miközben belül szaftos maradt.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a GrillDepot.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.