Ami az egyik helyen hulladékhő, a másik helyen hasznos.

Néhány hónap múlva már a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán működő szuperszámítógép termelte hővel fűtik a Debreceni Sportuszodát. Magyarország jelenlegi legnagyobb kapacitású HPC-rendszerének köszönhetően akár 400 kW hulladékhő hasznosulhat a Sportuszodában.

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógépét, a Komondort januárban adták át a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán. A létesítmény üzemeltetéséből származó hulladékhőt hamarosan a Debreceni Sportuszoda fűtésére is felhasználják, kiváltva ezzel a jelenlegi távhőszolgáltatást a létesítményben. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja szerint a Szuperszámítógép Központ tervezése során alapvető szempont volt a melegvíz-átadás lehetősége, éppen ezért célirányosan, az általa termelt energia felhasználására készült el az épület:

„Néhány éve, a Leó nevű szuperszámítógép üzembe helyezésénél felvetődött a hulladékhő hasznosítása, de a keletkezett mennyiség akkor még nem volt elegendő. A Komondor azonban – kapacitása révén – olyan tökéletes, innovatív megoldást kínál, mely kettős energetikai hatékonyságot eredményez. Egyrészt nem kell plusz energiát használni a gép visszahűtésére, a keletkezett hulladékhőt pedig fűtésre is lehet alkalmazni.”

„Az uszoda fűtése saját talajszondás hőszivattyús rendszerén alapszik. A rendszer úgy épül ki, hogy ha a Komondor esetleg nem tud elegendő hőt átadni, akkor a pótláshoz bekapcsolják a talajszondákat. Ennek a lehetőségnek köszönhetően garantált a sportuszoda működése, aminek az úszni járó lakosság és a heti több alkalommal edző sportolók is örülhetnek. Ez a megoldás üzembiztos és fenntartható működést jelent a sportuszoda számára – mondta az uszodát üzemeltető Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A szuperszámítógép használata során keletkező meleg víz 41 Celsius-fokos, és mintegy 380 méter hosszú, 70-100 cm mélyen futó, hőszigetelt csővezetéken át jut el a sportuszodába úgy, hogy a csővezetékben legfeljebb 1,1 fokot csökken a víz hőmérséklete.

A hulladékhő átvételét és hasznosítását végző rendszer kiépítésével kapcsolatos munkák már elkezdődtek, a tervek szerint néhány hónap múlva már a szuperszámítógép által hasznosított hulladékhő fűti a Debreceni Sportuszodát.

Ez is érdekelhet:

Klímabarát fűtési rendszer beépítésére köteleznék a lakásépítőket Németországban

Megkezdik az éghajlatváltozást okozó régi fűtési technikák kivezetését.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kiszámolták, hogy eddig mekkora kárt okozott a Földnek az orosz-ukrán háború

Félreértik egymást a pályakezdők és a munkáltatók, a fiataloknak nem a pénz a legfontosabb

Jön a hőség, Alina már hozzávetkőzött

További cikkeink a témában