Kutatók megnézték, mely gyümölcsökkel jár a legjobban a szervezetünk.

Nagy általánosságban elmondható a gyümölcsökről, hogy egészségesek, hiszen kiváló forrásai az esszenciális vitaminoknak és ásványi anyagoknak,  mindemellett magas rosttartalommal is bírnak, illetve számos egészségjavító antioxidánst is tartalmaznak, beleértve a flavonoidokat is. Mindebből pedig az következik, hogy több gyümölcs fogyasztásával egészen sokat tehetünk általános egészségi állapotunk javításáért, valamint a betegségek kockázatának csökkentéséért. A kérdés viszont az, hogy

melyek a legegészségesebb gyümölcsök?

Egy 2014-es tanulmányban pontosan erre keresték a választ a kutatók, akik többek között magas tápanyagtartalmuk és alacsony kalóriatartalmukat figyelembe véve rangsorolták a gyümölcsöket (és zöldségeket).

Mutatjuk, mire jutottak a szakemberek – az ominózus listára egyébként összesen 12 gyümölcs fért fel, mi ebből ötöt mutattunk meg, de a többit ITT megtalálod.

Narancs

Ha narancs, akkor C-vitamin, ráadásul ez a sárga gyümölcs az egyik legismertebb és legjobb forrása, aminek azért lehet nagyon örülni, mert az emberi szervezet nem tudja maga előállítani ezt a vitamint, így az étrendünkön keresztül kell biztosítanunk. Tehát a narancs egy remek, sőt még annál is jobb választás lehet ebből a szempontból, tekintve, hogy egy közepes gyümölcs napi C-vitamin-szükségletünket 117%-át biztosítja.

Persze nemcsak C-, hanem A- és B-vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz, vagyis a látásunk, a bőrünk egészségéről és az idegrendszerünk fiatalon tartásáról is gondoskodhatunk fogyasztásával, plusz erős antioxidáns, vagyis sokféle – többek között a rákos – betegség megelőzésében segítségünkre lehet.

Egy átlagos méretű (141 g-os) narancs a következő tápanyagokat is tartalmazza:

  • 65 kalória
  • 16,27 g szénhidrát
  • 3,4 g rost
  • 61 mg kalcium
  • 14 mg magnézium
  • 238 mg kálium
  • 63,5 mg C-vitamin

Hogyan fogyasszuk?

Önmagában frissítő falatkákként, vagy egy pohár tiszta narancslé megivásával is fogyaszthatjuk. Vannak, akik lekvárt főznek belőle, mások pedig narancshéjat reszelhetnek az ételekbe (főleg salátákba), hogy valami kis extra ízt adjanak hozzá.

Banán

Az egy dolog, hogy a banán finom, de magas vitamintartalommal is bír (B6-vitamin-tartalma például a legmagasabb a gyümölcsöknél, plusz A-, C-, U- és E-vitaminban is bővelkedik), mindemellett pedig értékes nyomelemekben (vas, jód, foszfor) és ásványi anyagokban (kálium, magnézium, kálcium) is bővelkedik. A banán tehát egészséges, de hogy esetében egy kicsit konkrétabbak is legyünk:

  • káliumtartalma védi a csontjaidat, plusz növeli a koncentrációképességet,
  • magnézium- és káliumtartalma jótékony hatással van a vérnyomásra és a szívre, valamint az izmokra,
  • antacid-hatása megvéd a gyomorfekélytől,
  • szerotonintartalma nyugtató hatással van a szervezetünkre (amolyan kedélyjavító),
  • megvéd a gyomorsavtól azáltal, hogy megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját a sejtburjánzás stimulálásával,
  • bromelin enzimje serkenti a nemi szervek működését,
  • magas keményítőtartalma fokozza a zsírégetést,
  • ugyan magas a szénhidráttartalma, de gyorsan felszívódik, vagyis szinte azonnal energiával tölt fel.

Egy közepes méretű banán a következő tápanyagokat is tartalmazza:

  • 1,29 g fehérje
  • 6 mg kalcium
  • 32 mg magnézium
  • 10,3 mg C-vitamin

Hogyan fogyasszuk?

Magában, joghurthoz hozzáadva és turmixolva – talán ezek a legnépszerűbb fogyasztási formái –, de természetes édesítőszerként sütéshez is felhasználható.

Alma

Az alma az egyik legismertebb és legnépszerűbb gyümölcsünk, mármint nemcsak nekünk, hanem úgy alapból az emberiséget nézve, hiszen egészséges és egyszerűen beilleszthető az étrendbe.

Jelentős az A- és B vitamin-, folsav-, kalcium-, kálium-, kén- és magnéziumtartalma is, mindemellett pedig magas rosttartalommal is bír. Ez utóbbi azt jelenti, hogy rendszeres fogyasztása javíthatja a szív egészségét és elősegítheti a fogyást – kutatások bebizonyították, hogy

  • ....azok, akik rendszeresen fogyasztottak (egész) almát, 30%-kal kisebb valószínűséggel híztak el, mint azok, akik egyáltalán nem vagy csak ritkán fogyasztottak.
  • ...kapcsolat van a rendszeres almaevés és a szív- és érrendszeri betegségek, bizonyos rákos megbetegedések és a cukorbetegség alacsonyabb kockázata között, valamint, hogy

Egy közepes méretű alma a következő tápanyagokat is tartalmazza:

  • 95 kalória
  • 25,13 g szénhidrát
  • 4,4 g rost
  • 195 mg kálium
  • 11 mg kalcium
  • 8,4 mg C-vitamin

Hogyan fogyasszuk?

Az alma önmagában egy nagyszerű nasi, de nyersen és párolva mehet például a salátákba is – érdemes a magas flavonoid-koncentrációval bíró héjával együtt fogyasztani, hogy a legtöbb hasznos hatását kiélvezhessük –, és akár ihatjuk is a frissen facsart almaléként.

Eper

Az eper egy egészséges, tápláló, finom és lédús gyümölcs, ami rengeteg élelmi rostot biztosít szervezetünk számára. Természetesen számos vitamint (A-, B1-, B2- és C-vitamin) és ásványi anyagot (magnézium, vas, cink, kalcium, kálium, mangán) is tartalmaz, mindemellett pedig magas a flavonoid-koncentrációja, emiatt pedig antioxidáns, vagyis ahogy a narancs esetében is írtuk: sokféle – többek között a rákos – betegség megelőzésében segítségünkre lehet.

Egy adag eper a következő tápanyagokat is tartalmazza:

  • 17 kalória
  • 4,15 g szénhidrát
  • 1,1 g rost
  • 9 mg kalcium
  • 7 mg magnézium
  • 83 mg kálium
  • 31,8 mg C-vitamin

Ezeken felül tiamin, riboflavin, niacin, folát és B-6-, A- és K-vitamin is található benne.

Hogyan fogyasszuk?

Az eper sokoldalú gyümölcs. Nyersen is fogyasztható, magában vagy akár gabonapelyhekhez vagy joghurthoz hozzáadva, de turmixba is keverhetjük és lekvárt is lehet belőle készíteni.

Szeder

A szederrel kapcsolatban a legfontosabb, hogy kiváló antioxidáns-forrás, azaz ahogy azt fentebb is már kétszer leírtuk: sokféle – többek között a rákos – betegség megelőzésében segítségünkre lehet, de sokkal egyszerűbben fogalmazva: a szeder egészségesen tart.

Fél csésze szeder a következő tápanyagokat is tartalmazza:

  • 31 kalória
  • 6,92 g szénhidrát
  • 3,8 g rost
  • 21 mg kalcium
  • 14 mg magnézium
  • 117 mg kálium
  • 15,1 mg C-vitamin

Hogyan fogyasszuk?

A szeder fogyasztható magában, hozzáadhatják a joghurthoz, de turmix is készíthető belőle.

Ahogy láthatod, egészséged szempontjából  érdemes a gyümölcsöket beilleszteni az étrendedbe.

(Forrás: Medical News Today, fotó: Getty Images, Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Van egy népszerű gyümölcs, ami maga az egészség, mégis halálos lehet

Számtalan jótékony hatást gyakorol a szervezetre, ugyanakkor van egy de.

Népszerű zöldségek, amik igazából gyümölcsök

Ne beszélj zöldségeket, ezek mind gyümölcsök!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mutatunk egy őszi fesztivált, ami az újbort és a libás ételeket ünnepli

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

Hajítsd messzire a sablonokat, rendezd be úgy a lakásod, amire mindenki emlékezni fog!

További cikkeink a témában
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Hirdetés