Lehet, hogy a te lakásodban is van belőle egy.

A szárítógépek a légkörben lévő műanyag mikroszál-szennyeződés fő forrásai közé tartoznak hongkongi kutatók szerint. Kenneth Leung, a tengeri szennyezéssel foglalkozó State Key Laboratórium (State Key Laboratory of Marine Pollution - SKLMP) és a Hongkongi Egyetem kémia tanszékének igazgatója szerint eredményeik döntő jelentőségűek a mikroszálkibocsátás kezelése szempontjából. Ezekről a szennyezőanyagokról ismert, hogy károsak az emberi egészségre és a környezetre is.

Már hetven éve is nyeltek mikroműanyagot a halak

Új problémának gondoltuk, nem az.

„Ha már ismerjük a forrást, egyszerű módszerekkel felléphetünk a szennyezés ellen” – mondta Leung, az Environmental Science & Technology Letters című tudományos lapban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A mikroszálak a mikroműanyagok öt milliméternél rövidebb darabjai közé tartoznak, amelyeket a mosás és szárítás során keletkező súrlódás hatására bocsátanak ki magukból az anyagok. Kis méretük miatt átjutnak a szárítógép szűrőjén, és

kikerülnek a környezetbe, ahol megjelennek a vízben, a táplálékban, sőt, a méhlepényben is. A világ civilizációtól távol eső régióiban, az Antarktiszon és magasan a Föld troposzférájában is megtalálhatók ezek a műanyagrészecskék.

Már az emberi világtól távol eső helyen is találtak műanyagszemcséket

Nagyobb baj, hogy már beszűrődött a szárazföldi táplálékláncba is.

Vizsgálataikban a kutatók poliészter és pamut ruhadarabokat szárítottak gépben tizenöt-tizenöt perces ciklusokban, és megmérték, mennyi mikroszál jutott át a szűrőn. Becsléseik szerint

szárítógépenként évente 90-120 millió mikroszál termelődik és kerül ki a levegőbe.

A természetes anyagok, így a pamut is bocsát ki mikroszálakat, ezeket azonban az állatok meg tudják emészteni és viszonylag hamar lebomlanak a környezetben.

A tudósok 3D-s nyomtatóval olyan egyszerű szűrőket terveztek, melyek megakadályozzák, hogy a szárítógépek szellőzőrendszerén keresztül a mikroműanyag szétszóródjon. Az azonban még nem tisztázott, mi történik a mikroműanyaggal a szűrők tisztításakor. „Ha az emberek a kukába dobják őket, a mikroszálak egy része visszakerül a levegőbe. A részecskéket egy zsákba kellene gyűjteni” – véli Leung.

Bár lehetséges ezeknek a szűrőknek a beszerelése, a szakértő szerint a mikroszálak egészen addig mindenütt jelen lesznek, amíg a ruhaipar el nem kezd használni sokkal környezetbarátabb anyagokat.

(Forrás: The Guardian, MTI)

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Boldog születésnapot kívánunk ennek a lánynak

Munkahelyi stressz – Nissan Townstar EV-teszt

További cikkeink a témában